Clipper Stad Amsterdam vaart weer na werfbeurt

In Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Stad Amsterdam op de werf

Stad Amsterdam op de werf

Clipper Stad Amsterdam vaart weer na een werfbeurt. Het beroemde tallship lag van vrijdag 3 oktober tot en met dinsdag 11 november op de Oranjewerf in Amsterdam. Het schip is nu onderweg van IJmuiden naar Leixoes, daarna van Leixous naar Tenerife ( 22-30 nov), van Tenerife naar Martinique (de oversteek naar het Caribische gebied (1-21 december 2014). 

onderhoud

Op de Oranjewerf heeft van 1997 tot en met 2000 een groot deel van de nieuwbouw van de Clipper plaatsgevonden. Jaarlijks reserveert de clipper een bepaalde periode om onderhoud aan het schip te plegen. Iedere keer zijn er terugkerende zaken, die onderhoud behoeven. Executive director Roland Berendsen: “Vaak benoemen we een speciaal project voor zo’n werfperiode. Dit jaar heeft onze longroom, het verzamelpunt voor gasten onder dek, een intensieve opknapbeurt gehad. Zo hebben we de houten vloer kaal gekrabd en opnieuw in de lak gezet. De pantry is opnieuw ingedeeld en alle messing handrelingen zijn gepoetst en ook opnieuw in de lak gezet. Daarnaast was er nog een aantal punten uit de refit periode  van 2013 die aandacht behoefden.”

Maintenance_RMollenberg

De crew heeft het reguliere onderhoud van de tuigage opgepakt. Vier ra’s zijn naar beneden gekomen, onderhouden en geïnspecteerd en weer teruggebracht. “Het was weer een intensieve periode in goede samenwerking met de Oranjewerf. Het schip kan er weer tegenaan”, aldus Berendsen. Inmiddels is de Stad Amsterdam onderweg van IJmuiden naar Leixoes, de zeehaven van Porto in Portugal. Van januari tot en met maart vinden er een heel aantal luxe zeilcruises plaats rond Sint Maarten, Martinique, Britse maagden eilanden.

Maintenance A Jonathans

In April (14 april  tot 5 mei 2015) gaat de Clipper weer terug naar Europa, vanaf Miami – Horta steekt het schip de oceaan over naar Monaco (aankomst 20 mei 2015). Daarna volgt een corporate programma in het Middellandse zeegebied en ook een paar avontuurlijke zeilreizen in Spanje/ Italie in de zomermaanden. In Augustus komt zij weer terug naar Nederland voor Sail Amsterdam.

Stad Amsterdam onder zeil

Stad Amsterdam onder zeil

Tessa HeerschopClipper Stad Amsterdam vaart weer na werfbeurt

Reageer