Leg hem daar maar neer: luxe motorjacht op straat in Amsterdam

In Bootnieuws, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Motorjacht Fortuna op de Zuidas (Foto: Anneke Heerschop)

Motorjacht Fortuna op de Zuidas (Foto: Anneke Heerschop)

Onder het mom ‘leg hem daar maar neer’, ligt er vanaf deze week een luxe motorjacht op de Zuidas in Amsterdam. Tussen de blinkende wolkenkrabbers ligt de Fortuna op haar zij als kunstproject van beeldend kunstenaar Leonard van Munster. Scheepswerf Neptune Marine Shipbuilding leverde het spiksplinternieuwe motorjacht E4 voor het kunstwerk Fortuna.

Bij het schip staat een begeleidende tekst om het kunstwerk te duiden: Het kunstwerk Fortuna, van kunstenaar Leonard van Munster, is een tijdsbeeld kenmerkend voor de roerige periode waarin onze maatschappij zich bevindt. Fortuna was de Romeinse godin van het toeval, zowel van het geluk als van het ongeluk. Leonard van Munster over de symboliek van Fortuna: “ Een schip op haar zij staat niet enkel voor een schip dat niet verder kan, maar tevens voor een schip dat weer kan gaan varen. Je dromen nastreven, de wijde wereld ontdekken, uitdagingen aangaan. Het is zoals het Surinaamse gezegde: Mi kanto ma mi de ete. Dat betekent ik ben gekanteld maar ik ben er nog. Met andere woorden, ik heb tegenslagen gekend maar ik geef niet op. Daar spreekt een enorme wilskracht en strijdbaarheid uit. Ondanks alles leef je nog en ben je nog in staat je dromen te verwezenlijken.”

Motorjacht E2 op de Zuidas (Foto: Anneke Heerschop)

Motorjacht E2 op de Zuidas (Foto: Anneke Heerschop)

Het schip is geen promotie voor de Hiswa Rai, maar het komt de watersportbeurs natuurlijk wel goed uit dat nu net een luxe schip in Amsterdam de aandacht trekt.

De eigenaar van Elling Yachting stelde de 15 meter lange ‘Elling E4’ beschikbaar. De Elling gaat in april de zee weer op, wie het kunstwerk wil zien is tot eind maart welkom op het Mahlerplein op de Zuidas.

 

Tessa HeerschopLeg hem daar maar neer: luxe motorjacht op straat in Amsterdam

Reageer