Reportage: Midden in de nacht de Volvo Ocean Race binnenhalen op zee

In Zeilboten by Tessa Heerschop1 Bericht

Reportage: Aankomst Volvo Ocean Race Pit Stop in Scheveningen/Den Haag in de nacht van donderdag 18 juni op vrijdag 19 juni.

Klaar om met een RIB de zee op te gaan op weg naar de Volvo Ocean Race boten

Klaar om met een RIB de zee op te gaan op weg naar de Volvo Ocean Race boten

Het is nacht, het is guur, het is koud en wij gaan de zee op. We gaan met een speedboot racen naar de finishlijn van de Volvo Ocean Race voor de kust van Scheveningen. Team Alvimedica komt als eerste aan, zo is voorspeld.

De hele dag heeft in het teken gestaan van de boten die aankomen. Om het half uur werd de aankomsttijd veranderd. De ‘time of arrival’, die om het uur werd door ge-sms’t, varieerde van 22 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Nogal een verschil. Toen de boten rond tien uur ’s avonds nog niet binnen waren, besloten veel belangstellenden nog even een paar uurtjes slaap te pakken. Met gevolg dat om 1 uur ’s nachts men met slaapogen bij de kade in de haven staat. Maar dat verandert al snel, want de adrenaline giert door het lichaam bij de eerste stap aan boord van Rigid Inflatable Boat (RIB).

Op onze RIB zit je niet, maar sta je. In je rug heb je een soort halfronde steun en voor je moet je pakken wat je pakken kunt, om niet overboord te slaan. Tenminste, zo voelt het. We krijgen wederom sms’jes dat eerste Volvo Ocean boot nu toch echt bijna bij de finish is en dat wanneer je haar nog vol onder zeil wilt zien, je moet opschieten.

Met de schipper Ron en fotograaf Willem De Volder vertrekken we uit de haven. Het voelt als een kwajongensavontuur. We varen het donker tegemoet, met achter ons honderden mensen aan de wal die liever met droge voeten de aankomst bekijken. We weten niet waar het Turks-Amerikaanse team Alvimedica zich bevindt, maar we zien in de verte de lichtjes van de marshalls. De speedrubberboot racet over de golven en we krijgen geregeld een hoos water over ons heen. Gelukkig hebben we waterdichte kleding aan, maar de voeten worden wel nat. Ook jezelf vasthouden, wordt een stuk lastiger, wanneer alles nat, koud en glad is. In het donker jakkeren we verder en opeens vergeten we alle ongemakken, want daar doemt het hoge zeil van de 20-meter lange Volvo Ocean Race boot op. We hebben haar gevonden.

alvimedica-denhaag

Alvimedica. Foto: Volvo Ocean Race

Om het schip van Team Alvimedica zwermt een hele groep rubberboten. Daarnaast proberen kleine zeilboten op de motor dichtbij te komen en hebben ook een paar grote zware jongens zich gemeld met toeschouwers. Het is een spektakel van jewelste zo midden op zee. De bemanning van Alvimedica laat zich niet van slag brengen en is rustig bezig met het strijken van de zeilen. Af en toe juichen ze terug naar enthousiaste fans, maar verder zijn ze vrij rustig. De etappe van het Franse Loriënt tot Nederland, was natuurlijk niet zo ver weg. Wellicht dat de zeilers een stuk enthousiaster zijn, wanneer ze na weken op zee eindelijk weer land zien. Deze Pit Stop is meer een leuke afwisseling.

alivmedicastopover

Terwijl de professionele zeilers de rust zelve zijn, is het stressniveau bij ons aan boord behoorlijk hoog. De wilde golven van de Noordzee gooien de rubberboot als een speelbal heen en weer. Daarnaast stikt het van de mede watersporters en moet je dus constant oppassen geen aanvaring te krijgen. Vooral de zeilboten die op de motor varen, lijken stuurloos. Het is ook niet makkelijk om in het pikkedonker een weg te vinden, terwijl je een schip volgt dat toch nog vrij snel vaart. Voordat je het weet, vaart het schip van Alvimedica alweer tientallen meters verder.

Alles in orde bij Team Alvimedica

Alles in orde bij Team Alvimedica

De boot van team Alvimedica is vrij snel op orde en kan de haven invaren. Aan de kant juichen de mensen voor de stoere schippers van dit Volvo Ocean Race team. Direct na aankomst staan de camera’s klaar voor een interview. En dan blijkt dat de bemanning dit niet voor de eerste keer doet. Ze geven perfecte citaten met een Amerikaans witte tandpasta smile. Er is geen spoortje vermoeidheid bij deze bikkels te bespeuren, terwijl de journalisten steunen en klagen over hun mini trip op zee. Tja, verschil moet er zijn. Je hebt zeilers die de wereld rondvaren in negen maanden tijd en journalisten die een reportage maken in negentig minuten tijd. Beiden houden van water, maar de echte helden zijn de zeilers.

Team Alvimedica is als eerste in de haven. Snel maakt journalist Tessa Heerschop een selfie.

Team Alvimedica is als eerste in de haven. Snel maakt journalist Tessa Heerschop een selfie.

Team Alvimedica in de haven van Scheveningen

Team Alvimedica in de haven van Scheveningen

Team Alvimedica was als eerste binnen bij de Pit Stop, team SCA als laatste. Alle zeven teams zijn nu op weg naar de finish in Göteborg. DongFeng heeft de Volvo Ocean Race gewonnen, dat staat al vast, gezien het aantal punten dat zij de hele race behaald hebben. Het Nederlandse Team Brunel maakt nog kans om tweede te worden.

aankomst

De Volvo Ocean Race op weg vanuit Den Haag naar de finish in Göteborg

De Volvo Ocean Race op weg vanuit Den Haag naar de finish in Göteborg

Tessa HeerschopReportage: Midden in de nacht de Volvo Ocean Race binnenhalen op zee

Berichten

  1. Herman

    Leuke rapportage Tessa!
    Brunel is inderdaad uiteindelijk tweede geworden.

Reageer