Bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht wordt een culturele hotspot. Meerdere partijen hebben de handen ineen geslagen om rondvaarten door het gebied te organiseren.
De rondvaarten gaan vanuit Utrecht over het Amsterdam Rijnkanaal naar Lage Weide en de Werkspoorkathedraal vanuit Utrecht. Afgelopen zondag was de eerste pilot met 125 mensen.
De drie uur durende tocht heeft als doel industrie, water en kunst samen te brengen en heeft verschillende uitstapmomenten met een rondleiding.
Culturele Zondagen organiseerde de tocht op initiatief van Kunstenaar Ruud Kuijer. Zijn gigantische betonnen kunstwerken aan het Amsterdam Rijnkanaal zijn goed zichtbaar vanaf het water en vanuit de trein over de Spoorbrug. Ruud: “Ik zit al twaalf jaar op Lage Weide, hier heb ik het grootste sculpturenproject van Nederland gerealiseerd. Aan de industriële Westkant van de stad gebeurt veel, maar het gebied is nog niet zo bekend bij inwoners. Hopelijk komt daar door deze boottocht verandering in.”
Lage Weide wil absoluut niet toeristisch worden, maar Theo van Oijen, voorzitter van The Port of Utrecht, wil wel dat er meer bekendheid komt over het gebied. Hij gaf een rondleiding vanaf het water door de havens van het industriegebied en zegt: “Ik heb hier jarenlang een bedrijf gehad en dit gebied is enorm interessant. Ik vertel bijvoorbeeld over de munitieramp van 1967 in de Kernhaven. Maar ook de hedendaagse verduurzaming is erg interessant. Er bestaat helaas veel onwetendheid over Lage Weide. Met deze tocht kunnen we inwoners van Utrecht wat meer vertellen over de plannen in het gebied.”
Rederij Schuttevaer, bekend van de rondvaartboten op de Oudegracht, zorgde voor het vervoer met het 32-meter lange partyschip De Jonckheer van Jutphaas. Karel Schuttevaer legt uit: “Wij willen uitbreiden, maar daar is de binnenstad te klein voor. Daarom bekijken we nu de mogelijkheden op het Amsterdam Rijnkanaal.”
De Werkspoorkathedraal aan het Amsterdam Rijnkanaal is volop in ontwikkeling als culturele hotspot. Eind van het jaar wordt het pand officieel geopend als kantoorruimte voor de creatieve sector, daarnaast wordt de enorme hal een evenementenlocatie. Werkspoor is de voorloper van de NS en bouwde grote staalconstructies. Het pand is zo groot, dat zelfs de Euromast hier werd gebouwd. In de hal komen commerciële en culturele bijeenkomsten, zoals beurzen, markten, opera’s en theater.
Eigenaar Bob Scherrenberg wil dat het de grootste culturele hotspot van Utrecht wordt: “We zitten op een industriegebied, dus je hebt geen last voor omwonenden. Daarnaast is dit een geweldig pand, met heel veel mogelijkheden. Utrecht moet echt deze plek gaan ontdekken. Deze boottocht helpt daarbij.”
De culturele boottocht langs Lage Weide, de Waterwerken van Kuijer en de Werkspoorkathedraal moeten daar onder andere voor zorgen. De bedoeling is dat er snel weer een boottocht gepland wordt. Karel: “We waren meer dan uitverkocht, dus er komt zeker nog een vaart.”