Het verval van celebrity stoomschip United States in beeld

In Bootnieuws, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

liner

Ooit vervoer cruiseschip United States sterren als Marilyn Monroe, Coco Chanel, Marlon Brando en vier Amerikaanse presidenten. Maar nu kwijnt de Europa-Amerika stoomboot weg in Philadelphia.

Het enorme schip is verroest en de luxe van vroeger is allang verdwenen. De United States voer voor het eerst op 3 juli 1952. Het schip van 301 meter lang vestigde destijds een record door de Atlantische oversteek in slechts drie dagen, tien uur en 40 minuten te maken.

Het cruiseschip werd deels gefinancierd door de Amerikaanse overheid en ontworpen door de beroemde architect William Francis Gibbs. In totaal voeren meer dan een miljoen reizigers met het statige schip.

schip

Aan boord waren drie orkesten, een balzaal, twee bioscopen, 20 liften en een zwembad. Per reis konden 2000 passagiers en 1000 bemanningsleden mee. Ontzettend veel beroemde gasten genoten van haar weelde, waaronder Prins Rainier van Monaco, de Amerikaanse president Harry Truman, kunstenaar Salvador Dali en zelfs het schilderij de Mona Lisa was ooit aan boord. Ze kreeg haar eigen hut en iedere avond werden er gepolijste schoenen maat 48 voor de deur gezet, om mensen te laten geloven dat het schilderij bewaakt werd door een reus van een bewaker.

verval

Toen vliegen steeds populairder werd, gingen minder mensen met de oceaanstomer. Op 11 november 1969, na 400 reizen hield ze ermee op. De United States werd meerdere malen verkocht en gebruikt als cruiseschip, casino en hospitaalschip. Maar het succes bleef uit. In 1984 werd het originele antieke meubilair geveild. Er werd nog een reddingspoging gedaan, maar om haar te laten varen is iedere maand minstens 52.500 euro nodig.

Binnenkort wordt het schip waarschijnlijk gesloopt en komt er een einde aan dit ooit prachtige stoomschip.

Tessa HeerschopHet verval van celebrity stoomschip United States in beeld

Reageer