Jaguar onthult speedboat concept design

In Bootnieuws, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

“Als autofabrikant zijn we ons er van bewust dat onze huidige en toekomstige klanten er uiteenlopende en actieve bezigheden op nahouden”, aldus Ian Callum, die als Design Director van Jaguar medeverantwoordelijk was voor de Concept Speedboat. “De introductie van de nieuwe XF Sportbrake geeft ons de mogelijkheid om onze designfilosofie toe te passen in een alternatief product waarbij schoonheid en snelheid ook voorop staan.” 

“De Concept Speed Boat heeft een krachtige uitstraling. De vormen sluiten aan bij het concept van een traditionele speedboot, maar hebben de slanke en op snelheid gerichte eigenschappen die je van een Jaguar verwacht.”  

De romp van de Concept Speedboat is vervaardigd uit glasvezel, afgewerkt met een gladde coating en een fraai teakhouten dek. Het dek wordt in tweeën gedeeld door een elegante fin van koolstofvezel, een designdetail dat is geïnspireerd op de beroemde Jaguar D-type. De voorzijde van de boot loopt naadloos over in de voorruit, met daarachter een in rood uitgevoerd 2+1 interieur dat aansluit bij het sportieve imago van Jaguars uit heden en verleden. De sportieve historie van Jaguar is ook zichtbaar in de van een XJ Series I overgenomen vulopeningen voor de brandstoftanks. Een schroef van gepolijst aluminium en een verzonken meerpaal laten zien hoe de boot wordt voortgestuwd en aangemeerd. 

“Ik hoop dat we met ons design mensen inspireren om onze producten in een ander licht te zien, vooral daar waar het gaat om lifestyle en fun. Persoonlijk heb ik altijd al een passie gehad voor dit soort gebruiksvoorwerpen. Het leek ons passend om dit idee te koppelen aan een lifestyle auto als de Jaguar XF Sportbrake. Wat ons betreft is dit een perfect huwelijk”, besluit Ian Callum.

De nieuwe XF Sportbrake is de meest veelzijdige uitvoering van de veelgeprezen Jaguar XF tot nu toe. De auto onderscheidt zich met een veelbelovende combinatie van een gespierd en elegant design, dynamische rijeigenschappen en een interieur vol eigentijdse luxe. Tegelijkertijd sluit de XF Sportbrake met zijn maximale laadvolume van 1.675 liter geen enkel compromis ten aanzien van het praktische gebruiksgemak dat hoort bij een moderne stationwagen.

De XF Sportbrake beschikt over  dezelfde goede aerodynamische eigenschappen als de XF sportsedan, met een even grote torsiestijfheid en de rijdynamiek die hoort bij het merk Jaguar. Voor aandrijving zorgt een uitgekiende reeks krachtige dieselmotoren die uitblinken in souplesse en efficiency. Via een achttraps automatische transmissie wordt het motorvermogen overgebracht op de achterwielen. De 2.2 liter dieselmotor wordt gecombineerd met Jaguars Intelligent Stop/Start systeem, waardoor het de zuinigste krachtbron is die Jaguar tot nu toe maakte. Door de overheid wordt de XF Sportbrake 2.2D dan ook beloond met een energielabel A. De 3.0 liter twin-turbo V6 dieselmotor is beschikbaar in twee varianten, waaronder de 275 pk sterke uitvoering van de XF Sportbrake Diesel S, het voorlopige topmodel van de reeks. De Nederlandse marktintroductie van de Jaguar XF Sportbrake staat gepland 9 januari 2013.

Opmerking:

De ‘Concept Speedboat by Jaguar Cars’ is een proefproject dat werd ontworpen ter gelegenheid van de introductie van de XF Sportbrake. Jaguar heeft geen plannen voor het bouwen of een commerciële introductie van een boot.

Tessa HeerschopJaguar onthult speedboat concept design

Reageer