Aeroboat – Ultiem Engels motorjacht

In Bootnieuws, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

En dat Engelse zie je overal terug in het ontwerp. Als eerste is het ontwerp van de Aeroboat geïnspireerd op de Spitfire, het iconische Britse vliegtuig uit de tweede wereldoorlog. En dat zie je terug het gebruik van een originele Spitfire Rolls-Royce Merlin motor voor de voortstuwing. Ondanks dat deze supercharged 12-cilindermotor met een inhoud van 27 liter zo’n 80 jaar geleden ontworpen is , kan hij, afhankelijk van de uitvoering, tussen de 1100 en de 2500 PK leveren. Voor het gebruik in de Aeroboat zal de Merlin worden gekoppeld aan een speciaal ontworpen keerkoppeling en aandrijving.  Aan de tekeningen te zien zal de Merlin daarmee gekoppeld worden aan twee zogenaamde surface-drive propellers, die tijdens het gebruik deels boven de waterlijn draaien om weerstand te verminderen. De rijk beklede stoelen hebben een speciaal comfort-systeem ingebouwd dat is afgeleid van de schokbreker in het landingsgestel van, wederom, de Spitfire.

Ook het rijke Engelse autoverleden is een inspiratiebron geweest bij het ontwerp. Vooral in het interieur zie je het gebruik van leer terug  zoals je dat ‘gewend’ bent aan te treffen in Rolls-Royces, Bentley’s, net als het houten dashboard met klassiek ogende, analoge meters. Moderne materialen worden echter niet vergeten. Naast de analoge meters heeft de stuurman de beschikking over een digitaal touch-screen voor de navigatieapparatuur en een moderne joy-stick gashendel. En door innovatief gebruik van een combinatie van carbon en ultralichte houtfineren bereiken de ontwerpers een hoge sterkte bij een laag gewicht, terwijl de klassieke uitstraling behouden blijft.  

De Aeroboat is gericht op mensen die graag dag- of weekendtochten maken langs de kust of die een stijlvolle tender zoeken voor hun superjacht. Daarvoor biedt de Aeroboat comfortabel plaats aan 7 personen. Voor 2 personen vind je in de dubbele hut in het vooronder slaapplaatsen en een kleine badkamer met wc. Claydon Reeves, nog geen twee jaar geleden opgericht, wil een revolutie in de scheepsdesignwereld ontketenen met dit ontwerp en ze willen daarbij de Britse afkomst extra onderstrepen: De boot is in Engeland ontworpen en zal in Engeland worden gebouwd bij een werf ergens aan de Solent, met materialen afkomstig uit Engeland.

Wij zien in elk geval uit naar de de tien te bouwen Aeroboats, die elk, in Engelse traditie, geheel ‘bespoke’ zullen worden uitgevoerd. Meer informatie vind je op de prachtig vormgegeven website van Claydon Reeves.

Tessa HeerschopAeroboat – Ultiem Engels motorjacht

Reageer