Recordpoging Stille Oceaan overzeilen

In Bootnieuws, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Deze onderwatervleugels tillen de drie rompen van het schip uit het water zodra een snelheid van 10 knopen is bereikt, waardoor er nog maar een minimaal deel van het schip,  zo’n 2,5 vierkante meter,  in contact staat met het water en voor remmende wrijving zorgt.  Doordat de totale wrijving daardoor enorm afneemt kan het schip, eenmaal in ‘vliegende’ toestand, onder zeil accelereren van 37 tot 83 kilometer per uur in slechts 10 seconden.  De maximale lift van de Hydroptère is maar liefst 5 meter boven het wateroppervlak.

De Hydroptère heeft hierdoor al eerder records gebroken, voor het eerst in 2005, twintig jaar na het ontwerpen van het eerste proefmodel van het schip. Die twintig jaar waren echt wel nodig om de schijnbaar eenvoudige techniek te ontwikkelen naar wat het nu is, vooral in verband met de enorme krachten die er bij komen kijken.  Dat maakte het noodzakelijk om steeds nieuw ontwikkelde en sterkere materialen toe te passen, waar soms letterlijk op gewacht moest worden tot ze werden ontwikkeld.

En nog steeds worden de prestaties van het schip nauwkeurig in de gaten gehouden met behulp van honderden sensoren die overal op het schip gemonteerd zitten om zo tot nieuwe verbeteringen te komen. Op dit moment zit de beperkende factor in de hydrodynamische wetten. Door de enorme watersnelheden  en drukverschillen rond de vleugels gaat het zeewater bij de vleugels letterlijk koken als het schip 50 knopen vaart. De techniek wordt dus, net als bij andersoortige recordpogingen tot het uiterste gedreven.

Het team van doorgewinterde zeilers, bestaande uit Alain Thébault, Jean Le Cam, Jacques Vincent en Yves Parlier varen onder leiding van kapitein Warren Fitzgerald.  Jeff Mearing is verantwoordelijk voor alle sensoren en elektronica aan boord. Zij bevinden zich nu met het schip in de haven van San Pedro, vlakbij Los Angeles, waar op dit moment nog een aantal trainingsvaarten gedaan worden voordat er koers gezet zal worden naar Honolulu op Hawaï voor de recordpoging.

Dit is voor het eerst dat de Hydroptère zal worden ingezet voor zo’n langdurend offshore record . De tot nog toe behaalde snelheidsrecords zijn gedaan op relatief korte stukken van 1 of enkele zeemijlen. Verwacht wordt dat er een gemiddelde snelheid van rond de 30 knopen gehaald kan worden. 

Tessa HeerschopRecordpoging Stille Oceaan overzeilen

Reageer