Eerste model Amsterdamse Supiore volledig elektrisch

In Coverstory, Openboten by Tessa HeerschopReageer

De Uno is gericht op succesvolle, opkomende levensgenieters met een neus voor kwaliteit die groen varen een warm hart toedragen. Het innovatieve karakter van de  5,40 meter lange en 2,40 meter brede Uno is meteen duidelijk: De boot zit vol met handige snufjes die, behalve het elektrische varen, ook het genieten aan boord een stuk makkelijker maken.

Als eerste noemen we de speciale rompvorm die efficient door het water glijdt terwijl hij extra stabiliteit levert. En door de toepassing van een flink zonnepaneel in het voordek worden de accu’s tijdens het varen opgeladen, waardoor je langer op een lading kunt doorvaren. Ook als de boot aan de kant ligt, laden de accu’s bij via de panelen, tot zo’n 5% per uur. Dus zelfs als de Uno niet ‘aangesloten’ ligt, laadt hij op. Dat betekent niet dat je niet eens lekker kan zonnen op het voordek, dat gaat prima. De zonnepanelen verliezen iets van hun opbrengst zolang je er op ligt, maar het laden van de accu’s gaat gewoon door.

Aangesloten op het lichtnet gaat het laden sneller, tot 15% per uur. Een volle lading duurt nog geen 7 uur, wat betekent dat je na een dag varen de volgende dag weer met een volle accu op pad kan. De zonnepanelen en de lichtnetaansluiting kunnen tegelijkertijd werken, dus ook als je via het lichtnet oplaadt ‘krijg’ je een deel van de energie voor niets via de zonepanelen. Met een volle accu je kan een beste dag varen, want de gebruiksduur van het schip op cruisesnelheid is 6 uur. De maximumsnelheid is softwarematig begrensd op 20 kilometer per uur, waardoor de Supiore zonder vaarbewijs te besturen is.

De super efficiënte elektromotor met de door Supiore zelf ontwikkelde microprocessorbesturing zorgt voor een vloeiende acceleratie en geruisloos gebruik. Door de toepassing van LED-verlichting in en op de boot, wordt ook op dat punt verstandig met de elektriciteit aan boord omgegaan. Het houten frame van het schip is volledig geïmpregneerd en daardoor vrijwel onderhoudsvrij en de dubbele wanden van de Uno zijn gevuld met schuim, waardoor de Supiore onzinkbaar is.

Dat het om een luxeproduct gaat is ook meteen duidelijk: De zittingen zien er heerlijk uit en nodigen uit om direct plaats te nemen voor een ontspannen dagje op het water. De ingebouwde koelbox , een drinkwatertank en een wastafel met inlapbare kraan vormen door het handige uitklapbare blad een echte keuken waar je een heuse maaltijd kunt bereiden. Koken doe je dan op de ingebouwde barbecue, die in de tafel is geïntegreerd. Doordat de boel handig weg te klappen is voor en na het eten, is er meer dan genoeg ruimte voor een ontspannen borrel met vrienden.  

Het exterieur en de afwerking beloven ook heel bijzonder te gaan worden, maar er zijn nog geen duidelijke afbeeldingen beschikbaar daarvan. Die bewaart de fabrikant wijselijk tot na de onthulling op 28 juni. Wel hebben we een aantal designstudies, 3D-renderings en detailfoto’s kunnen vinden om de nieuwsgierigheid alvast te voeden… Spannend! Wij kunnen haast niet wachten tot de 28ste! 

Meer informatie vind je op de website van Supiore.

Tessa HeerschopEerste model Amsterdamse Supiore volledig elektrisch

Reageer