Voor de kust van Afrika fungeert het amfibisch transportschip als stafschip, met aan boord een internationale staf onder leiding van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink.
Het Korps Mariniers stuurt de divisie Enhanched Boarding Element mee, dat zijn mariniers die gespecialiseerd zijn in het enteren van verdachte schepen.
Naast het tegengaan van piraterij in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Aan boord van deze schepen zullen soldaten uit Malta gestationeerd worden, om de bemanning te beschermen. Dit valt onder het ‘Vessel Protection Detachment’-programma.
Helikopters
Naast de vaste bemanning en de internationale EU staf, is het schip uitgerust met twee Cougar helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en een onbemand vliegtuigje met camera, de zogenoemde Scan Eagle.
Nederland draagt sinds 2009 bij aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU als in NAVO verband. Zo vaart het multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk momenteel in het missiegebied onder NAVO-vlag.
Vijf maanden weg
Er varen vijf schepen mee met de missie onder Europese Vlag. Het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt vertrekt aanstaande zondag uit thuishaven Den Helder en blijft ongeveer vijf maanden weg, de missie duurt vier maanden.