Tweedehands boten in trek

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de verkoop met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet in het tweede kwartaal lag een fractie hoger dan in 2012. Het lijkt dus de goede kant op te gaan. 

Dit ligt er wellicht aan, dat een groot deel van de boten aan het buitenland wordt verkocht. En dan met name aan Duitsland en Scandinavie. Omdat de economie daar stijgt, gaat ook verkoop van onze tweedehands boten weer omhoog.

”Er is duidelijk meer vraag naar motorboten dan zeiljachten. Het aantal verkochte zeiljachten blijft in tegenstelling tot motorboten licht achter ten opzichte van vorig jaar.”

Sloepen

Vooral open boten zoals sloepen zijn volgens de branchevereniging opvallend meer verkocht. Hiervan vonden meer dan het dubbele aantal een nieuwe eigenaar. Ook was de gemiddelde verkoopprijs een stuk hoger dan vorig jaar.

Dit valt wellicht te verklaren, door het feit dat veel 50+ ers liever op een sloep varen, dan een zeilboot of motorjacht. Het instappen is makkelijker en het onderhoud lager. 

Uit de cijfers blijkt dat de eerdere prijsdaling van gebruikte boten langzaam maar zeker tot een einde komt. Werden jachten eerder ver onder de vraagprijs verkocht, nu is dat verschil kleiner aan het worden. De HISWA Makelaars zeggen voorzichtig positief te zijn over de verwachtingen voor het tweede halfjaar.

Tessa HeerschopTweedehands boten in trek

Reageer