Winnende Olympische zeilboot naar Scheepvaartmuseum

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Lobke en Lisa varen zaterdag 17 augustus de boot naar de museumsteiger. Na deze symbolische laatste vaart dragen ze samen met Marcelien de Koning de 470 over aan Elisabeth Spits, conservator schepen van Het Scheepvaartmuseum.

Breed publiek

Het Watersportverbond schenkt de olympische 470 om topzeilen bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Zeilen is olympisch gezien een van de meest succesvolle Nederlandse sporten. ‘Deze sport verdient in Nederland een nog groter podium’, aldus Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond. Het Scheepvaartmuseum is de ultieme plek om de zeilsport in een positief daglicht te zetten.

Winnaars

In de 470-klasse won Lobke Berkhout vijfmaal het wereldkampioenschap. Met Marcelien de Koning veroverde ze in Beijing (2008) olympisch zilver. Daarna zette ze haar carrière voort in de Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond. Met Lisa Westerhof won ze olympisch brons op de Spelen van 2012 in Londen.

Zeereis

De zeilsters zijn al dagelijks te zien in ‘De Zeereis’. Eén van de dertien tentoonstellingen in Het Scheepvaartmuseum. Daar staat ook een model van hun 470-klasse zeilboot. ‘Met het opnemen van de ‘echte’ olympische 470 in de collectie krijgt het zeilsucces van Nederland een verdiende plaats in de nationale scheepvaarthistorie’, aldus Elisabeth Spits.

Tessa HeerschopWinnende Olympische zeilboot naar Scheepvaartmuseum

Reageer