75-jarige Prinses Beatrixsluis opent deuren

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De sluis werd geopend in 1938 en barstte toen al bijna uit haar voegen (figuurlijk) van de futuristische technieken zoals bijvoorbeeld de hefdeuren. Nu is de sluis nog steeds modern te noemen én functioneel aangezien het één van de drukste binnenvaartsluizen van Europa is. Bijna 50.000 schepen per jaar varen er namelijk door. 

Open Sluis Dag

Op de Open Sluis dag valt er veel informatie over het verleden, heden en toekomst van de sluis te vinden en kan men een patrouilleboot bezichtigen. Ook voor de kinderen kan het een leuk dagje uit worden aangezien er een speurtocht is georganiseerd, radiografisch bestuurbare bootjes aanwezig zijn en er een kleurwedstrijd is. De Open Sluisdag is vrij toegankelijk. Van 10.00 tot 16.00 start om de 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur. Mocht je hieraan mee willen doen, meld je dan even aan via de website. Dit vanwege veiligheidsredenen. 

Wat valt er te zien? 

Onder begeleiding van de gids bezoekt u een bedieningsruimte van de sluismeesters en klimt u in één van de heftorens van de machinerie. Mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar kunnen zo helaas niet meedoen met de rondleidingen. Opgeven voor de rondleiding? www.75jaarbeatrixsluis.nl 

Fotowedstrijd en tentoonstelling 

Zoals eerder vermeld is er ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Prinses Beatrixsluis een speciale tentoonstelling te bezoeken in de hal van het Stadshuis Nieuwegein. Deze tentoonstelling werd op 19 augustus geopend door wethouder van gemeente Nieuwegein Renée Blom en districtshoofd Frans Breij van Rijkswaterstaat. De tentoonstelling is hier t/m 5 september en van 17 tot 27 september a.s. te bezoeken en staat tussendoor op de Open Dag op de sluis zelf.

Tessa Heerschop75-jarige Prinses Beatrixsluis opent deuren

Reageer