Veertig jaar geleden zette Reid de Jong de twee wedstrijden op touw om het oude vak van schipperen onder zeil te behouden voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het Liereliet festival bij. Zo werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij.
Strontrace
De strontrace start de maandag om 13.00 uur vanuit Workum. De deelnemers varen zonder moderne navigatiemiddelen noch enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid-Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. Aan boord ligt een symbolische hoeveelheid mestzakken van de mestfabriek Culterra voor levering in Warmond. Slechts een uur na het afladen van de stront moeten de deelnemers weer terug naar Workum voor de finish. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden in Nederland.
Beurtveer
Kort na de start van de strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van ongeveer vijfentwintig schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen. Opstappers zijn vanaf Workum harte welkom, maar kunnen bijvoorbeeld ook vanaf het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een enkeltje boeken naar een andere Zuiderzee stad. Het museum blijft hiervoor gedurende de wedstrijd 24 uur per dag open.
Jubileum
Het 40 jarig bestaan zorgt niet alleen voor meer deelnemers. De zondag 20 oktober staat de havenkom van Workum centraal voor een streekmarkt met regionale producten en ambachten. Daarnaast zal er nautische kunsttentoonstelling zijn, een fotoverslag van 40 jaar Strontrace en Beurtveer, muziek en visrokerij.