Superjacht met Picasso en Matisse aan boord in Monaco

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Het jacht ligt aan het einde van de Monaco Yacht Show, want door haar lengte is er geen plek in de rest van de haven. Wie denkt dat zo’n groot jacht op een cruiseschip lijkt, heeft het mis. Het is wel degelijk een privéjacht van een erg rijk persoon.

Het splinternieuwe jacht dat dit jaar werd opgeleverd, valt meteen al op, omdat aan de zijkant een balkon uitsteekt. Dit hoort bij de slaapkamer en kan uitgeklapt worden, zodra de Chopi Chopi voor anker ligt. Het schip heeft wel meer leuke features, zo ligt er een luxe Riva in een garage aan stuurboordzijde. Bij het zonnedek is een aanlegplaats gecreëerd, zodat de eigenaar gemakkelijk de tender kan gebruiken en niet “helemaal” naar de garage hoeft te lopen.

Luxe speelgoed

Aan bakboordzijde is aan boord een tweede garage met wat speelgoed, zoals een opblaasbare RIB, wakeboards, kajaks, twee jetski’s en een Scuba duikset. De meeste spullen in deze achterafkamer kosten meer dan een gemiddeld jaarloon, maar hier ligt het verstopt als een speeltje voor de jeugd.

Overigens zijn er wel meer opvallende zaken die als een kleinigheid behandeld worden. Zo hangt er in de gang op het lowerdek een Matisse in de gang. Onopvallend en onbewaakt, hangt ze daar als een schets van een onbekend persoon, terwijl het hier wel degelijk om een gevierd artiest gaat. Even later passeren we een Picasso en ja, dit is een echte versie, geen replica.

Er hangen overigens wel camera’s aan boord, maar dat is voor het personeel op de brug. Zodat ze van afstand de machinekamer, die maar liefst twee verdiepingen telt en groter is dan een gemiddeld rijtjeshuis in Nederland, in de gaten kunnen houden.

Massage aan boord

Kunst maakt het leven mooier, maar echt relaxen doe je met een massage in de Spa, een heerlijke sessie in de sauna of even bubbelen in de jacuzzi. Dat alles onder het genot van een drankje, zoals champagne uit een fles van 5 liter, of een hapje klaargemaakt door een chef-kok met een Michelinster.

In de salon hangt een megatv. Overigens bestond de tv in dit formaat nog niet toen het schip werd gebouwd, dus bij de lancering werd nog even snel de salon aangepast, zodat de Panasonic thuisbioscoop geïntegreerd kon worden met de muur. Kost wat, maar dan heb je ook een goede tv. En ook de boxen die overal in de muren en het plafond zijn weggewerkt mag wat kosten, voor zoiets ben je minstens een miljoen euro kwijt.

Bronzen vrouw

Aan boord zijn zoals gezegd te veel kunstwerken te zien en ook alle meubels zijn speciaal ontworpen voor het schip. Een groot bronzen beeld van een vrouw verwelkomt je in de tweede salon op het middendek, waar ook een grote doos met Cubaanse sigaren voor wat ontspanning moet zorgen.

Blauwe Pinguïn

Met de lift kom je op de brug. Ook aan het personeel is gedacht, want de stuurhut is van alle gemakken voorzien. Zo is er een mega touchscreen, waarop alle handboeken van het schip zijn terug te vinden. Een grote blauwe pinguïn staart ons vanaf de kapiteinsstoel aan, ja echt, dit is een cadeautje dat de kapitein kreeg, vertelt een stuurman. Een geintje onderling dus, “de pinguïn is deel van onze crew.” Hij legt uit dat dit schip manoeuvreren een makkie is. “Via het touchscreen kunnen we de afstand berekenen tussen twee punten, door ze gewoon aan te klikken op Google Earth. Daarna wordt berekend met een speciaal systeem hoe we moeten varen. Er is alles aan gedaan om het varen gemakkelijk en veilig te maken.”

Bij de VIP-hut hangen de familiefoto’s van de eigenaar. Helaas mogen we binnen geen foto’s maken, maar het zijn leuke kiekjes van skivakanties, uitjes naar grote hoofdsteden en familiebijeenkomsten.

Het is knap hoe de Chopi Chopi ondanks haar imposante lengte, niet onpersoonlijk overkomt. Het is duidelijk het schip van een liefhebbende familie, die genieten van vakanties samen. Het is natuurlijk een beetje jaloersmakend, dat mensen van zoveel luxe kunnen genieten, terwijl wij stervelingen hard werken voor ons geld. Maar het is tevens mooi te zien, hoe een groot schip zo mooi kan worden in gericht en gebouwd is.

Technische specificaties

De Chopi Chopi is gebouwd door CRN, ontworpen door Architect Laura Sessa Romboli en CRN Centro Stile. Er is plaats voor 12 gasten om te overnachten en 30 crew. Met 2xCaterpillar 3516B-C 164 haalt ze maximaal 16 knopen.

Tessa HeerschopSuperjacht met Picasso en Matisse aan boord in Monaco

Reageer