45.000 euro voor nieuwe masten VOC-schip Batavia

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

De Batavia verloor haar masten door een zware storm in de nacht van 3op 4 januari 2012. De mast knakte door de harde windstoten. Het duurde even, voordat er nieuwe masten besteld werden, omdat het schip niet voldoende financiën in kas had.Dat is vrij opvallend, want bijna 4 miljoen mensen hebben een bezoek gebracht aan het schip sinds 1995. Maar onderhoud is erg duur aan zo’n houten schip dat een exacte kopie is van een 17de eeuws VOC-schip. Het vervangen van de masten kost 45.000 euro.

Mede dankzij veelal particuliere giften kunnen op 8 oktober 2013 zowel de nieuwe grote mast als ook de nieuwe fokkemast geplaatst worden.

De voorbereidingen voor het plaatsen van de nieuwe masten zijn al een aantal maanden in volle gang op de Bataviawerf.  Alle leermeesters en deelnemers zijn ingezet om  ervoor te zorgen dat zowel de nieuwe fokkemast als de grote mast gereed zijn en dat de werkzaamheden vlekkeloos verlopen.

Het vervangen van de masten zal de gehele dag in beslag nemen. De werkzaamheden, die uitgevoerd worden door HEBO Maritiemservice uit Zwartsluis, beginnen rond 07:00 uur in de ochtend. Nadat de grote- en de fokkemast van de Batavia verwijderd zijn. worden de nieuwe masten geplaatst. De verwachting is dat de werkzaamheden aan het eind van de middag zijn afgerond. 

Het plaatsen van de nieuwe masten is een unieke gebeurtenis, waar naar verwachting veel belangstellenden op af zullen komen. De Bataviawerf is deze dag dan ook gewoon geopend, echter is de Batavia dan niet toegankelijk in verband met de werkzaamheden.

Tessa Heerschop45.000 euro voor nieuwe masten VOC-schip Batavia

Reageer