Nieuw gadget van James Bond? Nee, een supersonisch oceaanlabaratorium!

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De SeaOrbiter van de Franse architect Jacques Rougerie moet het ecosysteem op grote diepte in de oceaan gaan onderzoeken. Tussen de 18 en 22 onderzoekers zullen permanent aan boord verblijven en kunnen met onderzeeërs het schip verlaten om de oceaan te ontdekken. De modernste technologie is aan boord, waarmee met een soort telescoop tot 6000 meter diepte onderzoek gedaan kan worden.

De kosten van het bouwwerk zijn maar liefst 53,7 miljoen dollar, wat deels betaald wordt door Nasa en het European Space Agency, omdat veel van de nieuwe technieken ook in de ruimte zijn te gebruiken.

Het varende gevaarte gebruikt zonne-, wind- en golfenergie voor elektriciteit. Alleen de zonnepanelen nemen al 350m2 in beslag op het dak. Helemaal bovenop staan geen windmolens, maar turbines die door luchtgolven energie opwekken.

De SeaOrbiter wordt 51 meter lang, waarvan 31 meter onderwater zal zijn. Het heeft 12 dekken, waarvan zes onderwater. Volgens de ontwerper kan het onderzoekscentrum iedere storm aan en is het futuristische design meerdere malen getest in windtunnels.

De bouw van de SeaOrbiter start voor de zomer van 2014.

Tessa HeerschopNieuw gadget van James Bond? Nee, een supersonisch oceaanlabaratorium!

Reageer