Dit is het oudste Griekse schip ter wereld

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

Het scheepswrak ligt in een museum in Girne/Kyrenia op het Turkse gedeelte van Cyprus. En daar zijn ze blijkbaar niet zo goed met toeristen. Het unieke houten wrak ligt ergens in een achterkamertje van een oud kasteel, zonder enige informatie. Alleen wie van te voren weet dat deze historische parel hier ligt, kan haar vinden.

Het wrak werd in 1967 gevonden op de bodem van de Middellandse zee voor de kust van Cyprus. Het onderzoeksteam van de Amerikaanse universiteit van Pennsylvanië, onder leiding vna Michael Katzev, had nooit gedacht zo’n oud schip te vinden.

Het schip komt uit de vierde eeuw voor Christus en voer rond de Middellandse zee vermoedelijk tussen Kreta en Cyprus. Opmerkelijk is dat het houten schip al tachtig jaar oud was toen ze verging. Het was dus geen gammel bootje, maar een zeewaardig schip. Ze vervoer voornamelijk aardewerken vazen gevuld met oliën en wijn. Want de Grieken hielden wel van een feestje in die tijd.

Het is jammer dat het houten wrak van 14 bij 4,42 meter zo slecht tentoon wordt gesteld. Er varen wel replicas rond van het schip van Kyrenia.

Tessa HeerschopDit is het oudste Griekse schip ter wereld

Reageer