Marine krijgt unieke scheepsschroef cadeau

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De tweebladige schroef zorgde voor zeer weinig weerstand wanneer het schip onder zeil voer. De replica is wereldwijd de enige in zijn soort. Het Maritieme Research Instituut Nederland (MARIN) deed het object cadeau aan de marine ter ere van de afsluiting van het jubileumjaar ‘Koninklijke Marine, 525 jaar innovatief’.

De officiële overdracht vond dus op 8 januari plaats, maar bezoekers konden al in december de Manginschroef komen bezichtigen. ‘Vanwege het bijzondere karakter van deze gift hebben we bezoekers al sinds de kerstvakantie in de gelegenheid gesteld om deze schroef te komen bewonderen’, aldus museumdirecteur kapitein-luitenant-ter-zee Harry de Bles. ‘En dat hebben gelukkig velen gedaan. Mede dankzij het decemberbezoek ontvingen we dit jaar ruim 90.000 bezoekers, bijna 10.000 meer dan in 2012.’

SamenwerkingBas Buchner, directeur van MARIN, benadrukte in zijn toespraak de langdurige en nauwe samenwerking tussen de Koninklijke Marine en MARIN. Sinds 1933, direct na de oprichting van het instituut, doet MARIN al proeven voor de Koninklijke Marine. Ook nu nog is het instituut betrokken bij het onderzoek voor alle marineschepen in de vloot.

‘De marine loopt voorop in het toepassen van innovaties in haar schepen. Dat maakt Nederlandse marineschepen efficiënt en effectief. Ze zijn het visitekaartje van de Nederlandse maritieme sector. Zo wordt de gouden driehoek tussen overheid, bedrijfsleven en de kennisinstellingen heel goed ingevuld.’, aldus Buchner.

Het Marinemuseum won in 2012 en 2013 de titel ´Leukste Uitje van Noord-Holland’ van de ANWB. Het museum heeft drie schepen: Onderzeeboot Tonijn, Ramschip Schorpioen en Mijnenveger Abraham Crijnssen.

Tessa HeerschopMarine krijgt unieke scheepsschroef cadeau

Reageer