Volvo Ocean Race komt 24 uur naar Nederland

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

In plaats van via Ierland naar finishplaats Götenborg te varen, gaan de zeilboten langs Den Haag vanuit het Franse Loriënt. De laatste keer dat de Ocean Race langs de Nederlandse kust voer was in 2008-2009, toen er een zogenoemde Gate Race was vlak bij Den Haag.

”Het kon eigenlijk niet, maar in Den Haag kan het wel”, legt Chief Operator Tom Touber van de VOR uit. Door niet langs Ierland te varen, wordt er 500 mijl afgesneden. Daardoor kunnen de teams in Den Haag overnachten, voordat ze verder racen naar Zweden. ”Watersport leeft in Nederland. Dat merken we ook met onze organisatoren. Samen met de Zweden en de Nieuw-Zeelanders, zijn wij het actiefste in de zeilsport. Doordat de karavaan Nederland aandoet kunnen ‘mensen de boten aanraken en gevoel krijgen met de race.”

De gemeente Den Haag besloot pas een paar weken geleden het traject met de Volvo Ocean Race in te gaan. ”In juni schijnt er een mooi zonnetje en dan kunnen we dus een groot feest houden in de haven met optredens en evenementen”, aldus wethouder Karsten Klein van Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag.

Voor de pitstop wordt de derde haven van Scheveningen uitgebaggerd en vernieuwd met betere kades en steigers. De gemeente was al van plan dit te realiseren, maar zal dit nu sneller doen. De totale organisatie gaat enkele tonnen kosten, maar dat haalt de gemeente deels terug door sponsoring en winst door bezoekers.

Tessa HeerschopVolvo Ocean Race komt 24 uur naar Nederland

Reageer