Bijna tijd voor de Hiswa Rai

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Samen met het InnoSportLab Den Haag en TU Delft worden diverse innovatieve projecten gepresenteerd, waaronder een zeilsimulator die voor het eerst buiten het laboratorium te zien en te gebruiken is door beursbezoekers. Maar ook het nieuwste ontwerp van de draagvleugelboot op zonne-energie van het TU Delft Solar Boat Team. Verder zijn hier de geselecteerde producten voor de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing te bezichtigen. 

Sportlab

H
et  InnoSportLab Den Haag toont tijdens de aankomende HISWA enkele innovaties die de afgelopen jaren tot stand zijn gebracht en enkele lopende projecten. Blikvanger is de zeilsimulator, die is ontwikkeld door de TU Delft. Hier kan de HISWA-bezoeker nu zelf beleven hoe het Olympisch zeilteam wordt getraind. Ook wordt een speciale bril gepresenteerd die het kijkgedrag van zeilers registreert en tevens een handzame monitor, die de prestaties van een zeilboot laat zien aan een coach. Andere lopende projecten zijn een waterdichte minihelikopter (drone), een volledig van composietmaterialen gemaakte zeilboot en een zit-kite voor de paralympische sporter Thierry Schmitter. Daarnaast is te zien hoe het gedrag van de wind op een (olympische) zeillocatie wordt gemeten en in kaart wordt gebracht.

Op landelijk niveau zijn er inmiddels zes InnoSportLab’s, daarnaast zijn er een aantal locaties die functioneren op een kleinere schaal. Het InnoSportLab Den Haag is zo’n landelijk knooppunt voor de zeil- en watersport.  


TU Delft Solar Boat 

Een jaar lang bouwen 30 studenten van de TU Delft aan de totstandkoming van hun nieuwste Solar Boat. Speciaal voor één gelegenheid: de World Cup For Solar Powered Boats, komende zomer. Een race van 5 dagen, van Groningen naar Leeuwarden, met deelnemers vanuit de hele wereld.

Het team wil door het maken van een zonneboot, de wereld laten zien wat er mogelijk is met zonne-energie. Het doel is om de race te winnen. Hoe het team dit gaat bereiken, is nog geheim tot de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show 2014, waar het ontwerp door het team op innovatieve en spectaculaire wijze wordt gepresenteerd aan het grote publiek. Dat deze boot nog sneller moet zijn dan de vorige staat vast. Het TU Delft Solar Boat Team heeft de race al twee keer gewonnen en is daarmee recordhouder.

De Solar Boat is een draagvleugelboot die puur en alleen aangedreven wordt op zonne-energie. Door de draagvleugels wordt de gehele boot uit het water getild, waardoor de waterweerstand verlaagd wordt. Hierdoor kunnen de boten een hogere snelheid behalen. 

Het TU Delft Solar Boat Team wordt volledig gerund door studenten en verandert elke 2 jaar van samenstelling. Aan elke race wordt dus door een nieuw team meegedaan dat ook iedere keer een geheel nieuwe boot ontwerpt en bouwt. Door middel van een gestroomlijnde overgang tussen de verschillende teams blijft de kennis echter goed bewaard. Hierdoor kan er elke 2 jaar weer een meer geoptimaliseerde boot aan de start van de World Cup for Solar Powered Boats – de Dong Energy Solar Challenge – verschijnen.

Het huidige team bestaat uit 29 studenten, waarvan een gedeelte zich full-time inzet om de boot te bouwen. 

HISWA Product van het Jaar Verkiezing

Ook dit jaar wordt weer de ‘HISWA Product van het Jaar’ verkiezing gehouden. Belangrijke criteria zijn onder andere een onderscheidend karakter en de toepasbaarheid van de producten. Daarnaast speelt het prijsniveau een grote rol en het product moet al op de markt verkrijgbaar zijn. Vooraf wordt door een deskundige jury uit alle inzendingen een select aantal producten genomineerd voor de titel ‘HISWA Product van het Jaar’. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de openingsdag van de HISWA Amsterdam Boat Show 2014, op woensdag 5 maart in Amsterdam RAI. De genomineerde producten worden gepresenteerd in het HISWA Innovatie Paviljoen.

Paviljoens

Op HISWA 2014 vindt u acht verschillende paviljoens, namelijk: Jachthavenstraat, Winkelcentrum, Onderhoudspaviljoen, Sportboten paviljoen, Elektrisch varen paviljoen, Vaarscholen paviljoen, Open zeilboten paviljoen en het Day Sailer Paviljoen.

Hiswa Awards

HISWA awards Ieder jaar worden drie prestigieuze HISWA awards uitgereikt, namelijk voor de Zeilboot van het Jaar, de Motorboot van het Jaar en het Product van het Jaar. De genomineerden voor de HISWA Motorboot van het Jaar 2014 en HISWA Zeilboot van het Jaar 2014 zijn reeds bekend. De nominaties voor HISWA Product van het Jaar 2014 volgen in februari 2014. De winnaars van de drie categorieën worden tijdens de openingsdag op 5 maart 2014 bekend gemaakt.

HISWA Motorboot van het Jaar 2014

De jury nomineerde de Interboat NEO 7.0, de Vri-Jon 29 OK en de Contest 52 MC als kanshebbers voor de titel ‘Motorboot van het jaar 2014’. De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 maart, de openingsdag van HISWA 2014.

HISWA Zeilboot van het Jaar 2014

Voor de ‘HISWA Zeilboot van het Jaar 2014’ zijn de Winner 9.00, de Essence 33 en de Contest 42 in de race voor de gewilde titel. De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 maart, de openingsdag van HISWA 2014.

Openingstijden

HISWA 2014 is van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 maart geopend van 11.00 tot 22.00 uur, zaterdag 8 en zondag 9 maart van 10.00 tot 18.00 uur.
Wie online kaarten bestelt, krijgt korting en betaalt € 12,50. Voor jongeren tot en met 16 jaar is de toegang gratis.

Meer informatie via www.hiswa.nl

Tessa HeerschopBijna tijd voor de Hiswa Rai

Reageer