Race of the Classics start vandaag in Rotterdam

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Op tweeëntwintig klassieke zeilschepen varen zij van Rotterdam naar Ipswich (Engeland) om vervolgens via Brugge (België) terug te varen naar IJmuiden en Amsterdam. De Race of the Classics is in 26 jaar uitgegroeid tot Europa’s grootste zeilwedstrijd tussen universiteiten en hogescholen.

Teams

Vrijwel iedere studentenstad of universiteit is dit jaar in een of meerdere teams vertegenwoordigd: Amsterdam (4), Utrecht (2), Rotterdam (2), Leeuwarden (2), Den-Haag, Eindhoven, Nijmegen, Twente, Wageningen, Groningen, Maastricht, Breukelen en Driebergen. Daarnaast is er een interstedelijk team en zeilt de Nederlandse Marine mee. Het tweeëntwintigste schip wordt bemand door de organisatie.

Erica Terpstra

Oud-zwemkampioene en -politica Erica Terpstra heeft om 10.00 uur een toespraak gehouden voor alle deelnemers en andere aanwezigen en geeft het startschot om 12.00 uur. Na het startschot presenteren alle 22 klassieke schepen zich met gehesen zeilen tijdens een spectaculaire showstart langs de Erasmusbrug en de Veerhaven. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond zorgt dit voor een prachtig schouwspel.

Hierna vaart de vloot door naar open zee en strijden de schippers, de bemanning en de studenten om de Challenge Cup, het Gouden Kompas, de Media Award en de Race Achievement Award (RAA).

Geschiedenis

De ‘Rees’, zoals deelnemers de wedstrijd graag noemen, is 26 jaar geleden bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende steden en opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie van de Race of the Classics er tevens naar het contact tussen studenten en het bedrijfsleven te stimuleren. Daarnaast spelen plezier en competitie een belangrijke rol bij de wedstrijd. Waar er 26 jaar geleden maar vier klassieke schepen meevoeren, is dit evenement nu uitgegroeid tot Europa’s grootste zeilwedstrijd tussen universiteiten en hogescholen. Dit jaar zetten 13 enthousiaste studenten uit verschillende steden, met affiniteit voor organiseren en zeilen, zich een jaar lang in om een prachtig evenement neer te zetten.

Meer dan alleen zeilen

Tijdens de Race of the Classics staan zeilen en de competitie tussen Nederlandse Universiteiten en Hogescholen centraal. Deze zeilwedstrijd is een onvergetelijke ervaring voor studenten en een verrijking van hun studententijd. Het ‘Rees-gevoel’, een bijna onbeschrijflijk en uniek gevoel van vrijheid, saamhorigheid en levenslust, kennen alleen (ex-)deelnemers. Onder de bezielende leiding van de schippers ervaren de studenten – gedurende de race vormen zij de bemanning – het reilen en zeilen van varen op de Noordzee op met klassieke schepen. Daarnaast bevordert de Race het netwerken tussen de deelnemende studenten onderling en het bedrijfsleven. 


Tessa HeerschopRace of the Classics start vandaag in Rotterdam

Reageer