Een varend vliegtuig

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Geen onderwaterpropeller maar een vliegtuigrotor neemt de taak van de voortstuwing op zich. De makers beweren dat de boot niet alleen razendsnel is, maar ook een van de meest milieuvriendelijke motorboten in de wereld is vanwege haar minimale weerstand. De kleine maar constante hoeveelheid weerstand wordt bereikt door een speciaal ontworpen draagvleugel gemonteerd op steunen onder de romp van de boot. Deze tilt het ‘schip’ uit het water tijdens de voorwaartse beweging.

Het is de eerste persoonlijke hydrofoil motorboot die op de markt te koop komt. Potentiële kopers zullen daarvoor diep in de buidel moeten tasten gezien de vraagprijs op zo’n 240.000 euro uitkomt.

De wFoil Albatross is het resultaat van professionele piloot en ingenieur Tomaz Zore’s 10jaar durende poging om de ultieme funmachine te ontwerpen. De 48 jarige Zore uit Slovenië zegt: Ik wilde een machine waarmee iedereen de magie van het vliegen kan beleven, zonder een bewijs van bevoegdheid daarvoor nodig te hebben. Ik heb de hemel en de oceaan gecombineerd met mijn hydrofoil.”

De romp van de 18ft tweezitter  is handgemaakt van sparrenhout, terwijl de foiles zijn gemaakt van koolstofvezel en de rotor van luchtvaart kwaliteit aluminium.
Zore werd geïnspireerd door de tweedekkers uit de eerste Wereldoorlog. Het tijdperk dat je nog de vrijheid had om in een vliegtuig te stappen en weg kon gaan. Er waren geen lucht verkeerscontroles, vliegplannen of miljoenen regelgevingen. Er was alleen de piloot, het vliegtuig en de vrijheid.
Hetzelfde geldt voor de Albatross. Er is geen vliegbrevet nodig, je moet gewoon de motor starten en laag boven het water vliegen’.  Volgens Zore is zijn boot de eerste draagvleugel motorboot op de markt.

Hydrofoiling biedt zeer gereduceerde weerstand in het water in vergelijking met gewone boten en een zeer vlotte rit door ruwe zee. Met andere woorden, het kost minder energie om hogere snelheden te bereiken. Dat betekent veel lager brandstofverbruik en een veel lagere CO2-uitstoot.
De heer Zore is ook van plan een zeilversie van de Albatross te ontwerpen, waarmee hij hoopt om het wereldrecord voor de snelste windaangedreven boot te wedijveren.

 

wFoil Albatross specificaties

Lengte: 570cm
Breedte: 740cm
Hoogte: 390cm
Gewicht: 350 kg
Verwachte topsnelheid: 50 knopen

Tessa HeerschopEen varend vliegtuig

Reageer