Varende vrouwen leren manoeuvreren

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Aan boord van de lesboot Tiejo zijn twee vrouwen, die eerder hebben gevaren, maar toch nog graag een lesje manoeuvreren volgen. Hanno heeft veel humor ‘Noem mij maar bonkie de zeeman’ en geduld met de dames ‘even rustig sturen’. Bosch werkt al 36 jaar bij de politie, waarvan 31 bij de waterpolitie in Rotterdam. De laatste 4 jaar parttime, want hij is steeds drukker met zijn eigen bedrijf waarmee hij vaartrainingen geeft.

Remmen

Margriet staat achter het roer terwijl het de motor van het scheepje start. De trossen worden losgegooid en nu is het zaak dat ze van de kant weet af te komen. ‘Kijk of de regulator werkt en doe maar een klikje achteruit, niet te snel, zet hem maar in zijn neutraal’, zegt Hanno. “Doe het roer maar naar bakboord, dat is links. En denk na over waar je naartoe wil.” Margriet kijkt naar het roer, de regulator en om zich heen. Ze blijkt goed inzicht te hebben in de situatie en wet rustig van de kant af te komen. Alleen remmen, hoe moet dat? “Remmen kan niet, dan moet je tegen de richting in gas geven. Niet te veel, want onthoud: Weinig snelheid zorgt voor weinig schade”, vertelt Hanno de vrouw.

Nadat de boot helemaal is uitgedraaid is het tijd om te ontspannen. “Vind je het leuk?” vraagt Hanno aan Margriet. “Ja, het is spannend! En leuk!”. Ze mag nu rustig naar de overkant varen, rustig, want Hanno wil brandstof besparen. En hij stelt veiligheid voorop.

Meer ervaring

Midden op het meer, mag Gerda het roer overnemen. Ook zij krijgt instructies van Hanno: “Je moet nadenken, sturen, aan de motor denken en weten waar je naartoe wil varen.” Gerda besluit dat ze de boot tussen twee palen aan de kant gaat leggen. “Jij hebt duidelijk meer ervaring”, zegt Hanno. Onder een hoek van 30 à 40 graden mag ze de boot parkeren. Vorig jaar had Hanno met zijn boot achter de Rai Amsterdam een winkelwagen te pakken, dus hij is een beetje gespannen. Hij hoopt dat het water diep genoeg is. Gelukkig gaat alles goed en legt Gerda de boot perfect neer.

Heerschop schippert

Als laatste kandidaat is uw journalist Tessa Heerschop aan de beurt. Met al aardig wat vaarervaring op zak, gaat het sturen prima. Alleen gaat het gas tegen Hanno’s wens in veel te vaak volledig open. “Jij houdt veel te veel van snelheid”, moppert hij. Aan de kant neem ik toch gas terug, je wil geen deuk in de boot van een ander varen. Omdat dit een voor mij onbekende boot is, geven de aanwijzingen van Hanno extra ondersteuning.

De cursus Manoeuvreren voor vrouwen klinkt wellicht wat seksistisch, maar uiteindelijk gaat de cursus om vaartechnieken. Hanno is een ervaren schipper en legt varen begrijpelijk uit. Het is een plezierige les en aan het eind van het lesje weet ik ook weer zeker: Ik sta mijn mannetje aan het roer en kan veilig varen en aanleggen.

Tessa HeerschopVarende vrouwen leren manoeuvreren

Reageer