Zien: 69 meter lang superjacht met eigen sushibar en discotheek

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Tankoa zegt de meeste mensen waarschijnlijk niks en dat kan kloppen, want de werf bestaat pas sinds 2008. Sindsdien werkt de werf hard aarn de weg en dankzij vele investeerders kan het bedrijf steeds groter bouwen.

Zie hier het superjacht van Bono (U2) op Nautica

Italiaans superjacht

Superjacht Tankoa S693 meet 69,3 meter lang en wordt gebouwd in Genua, in Noordwest-Italië. De romp van het roestvrij stalen schip is af en de opbouw is voor 85% afgerond. De meest luxe elementen, zoals de teakvloer van 21 mm dik, het helikopterplatform dat omgetoverd kan worden naar een dansvloer met verlichting, het dj-station en de luxe bekleding van de zonnebedden worden als laatste aangebracht. Het vijf meter lange zwembad met een eigen waterval wordt de kers op de taart voor de eigenaar van het nieuwe superjacht.

Groter dan gepland

Ontwerper Paszkowski werd aanvankelijk gevraagd om twee Tankoa-projecten van 65 meter langt te ontwerpen, maar tijdens de ontwerpfase groeide het schip naar iets meer dan 69 meter. Tja, als geld geen rol speelt, dan krijgen mensen eisen. “Oh, past dat er ook in? En mag dat ook?!” Dan wordt een schip al snel iets langer. Maar dat is volgens de ontwerper niet erg: ‘De lengte past geheel in de huidige trend van superjachten. Het is geen probleem dat dit schip langer is dan aanvankelijk werd bedacht.’ Gelukkig, de eigenaar hoeft niet bang te zijn dat hij wordt uitgelachen door zijn miljardairvrienden voor de lengte van zijn 69-superjacht.

Elegante stijl

Het interieur van het schip werd in eerste instantie strak afgewerkt, maar de eigenaar wilde een toch wat elegantere stijl. Daarom is er met veel glas gewerkt en ronde bochten in plaats van hoekige afwerkingen. De doorgangen zijn extra breed, zodat de circulatie aan boord makkelijk is. De bemanning kan overal makkelijk naartoe, maar loopt de gasten niet in de weg. Ook is gedacht aan extra gangen voor het personeel, waarbij ze de gasten helemaal niet tegenkomen. Op die manier hebben de gasten extra privacy. Gemak dient de mens, dus zijn er aan boord twee liften. Op die manier is het schip ook geschikt voor mensen die wat moeilijk ter been zijn of simpelweg lui door het leven gaan.

Beach Club aan boord

Aan boord is een heuse Beach Club met een salon, groot televisiescherm, een bar, zwembad, douche, massagetafel, sauna en hammam. De club is bekleed met teakhouten panelen en leisteen. Vanuit de Beach Club loopt een trap naar het hoofddek.

Op het achterdek staat een grote oversized loungebank, waar meer dan 20 personen op kunnen plaatsnemen. Dit soort grote banken hebben we eerder gezien op schepen in handen van Arabische eigenaren en Nautica vermoedt dan ook dat dit nieuwe superjacht zal gaan varen rond de Emiraten.

Speelgoed

In de garage liggen twee tenders van 7,5 meter lang. In verhouding met het superjacht lijken dit kleine bootjes, maar vergis je niet: Ook deze boten zijn custom built en kosten meer dan een modaal jaarinkomen.

Schoonfamilie eet mee

Op het bovendek is een zonnedek gecreëerd met een eettafel voor 16 personen. De hele schoonfamilie kan dus mee-eten. Een loungebank en twee L-vormige banken zorgen ervoor dat iedereen na afloop lekker kan uitbuiken. De gebruikelijke roestvrijstalen balkons zijn vervangen door gehard glas, waardoor er een optisch panoramisch uitzicht zonder kaders is vanaf het dek.

Eigenaarshut

Het voorste gedeelte van het dek is gewijd aan het privéterras van de eigenaar met een toegang to zijn suite. Hij heeft een eigen bank van zes meter lang (ja, de banken zijn belangrijk aan boord) en een jacuzzi voor vier personen. Daarnaast staat er een megakoelkast om alle hapjes en drankjes binnen handbereik te bewaren. Vergeten we bijna nog de bibliotheek, studeerkamer, eigen toiletten, een inloopkast, een super-de-luxe badkamer en een kingsizebed met uitzicht op zee.

Gasten

Het hoofddek is verder ingericht met de vier gastenverblijven. Dit zijn niet zomaar hutten, maar ware VIP-suites. Iedere kamer heeft extra grote ramen in plaats van de conventionele patrijsporten. De kamers zijn afgewerkt met gewassen teak, elegante Chinese galakte plafonds, zwarte pianolakdetails en luxe zwart marmer. De meubels zijn uiteraard bekleed met extreem duur leer.

Comfort

De S693 is ontworpen voor het grootsmogelijke comfort en gemak. De deuren zijn automatische glazen schuifdeuren, zoals in de supermarkt. Wat raar dat miljonairs tot nu toe zelf de deuren moesten openen! Oh nee, daar hadden ze natuurlijk het personeel al voor.

De decoratie binnen is geïnspireerd op de Japanse cultuur. De bar lijkt op de vleugel van een vliegtuig en dit is een knipoog naar de eigenaar, die een obsessie heeft voor alles wat vliegt. Naast de bar is een vergaderruimte, want als miljardair moet je ook op je superjacht zakendoen en daar heb je een aparte werkkamer voor nodig.

Gelukkig blijft er genoeg ruimte over voor ontspanning, zoals in de familie tv-kamer met – daar is hij weer – een grote U-vormige bank. Meer dan 16 mensen kunnen blockbusters kijken op het 80 inch scherm dat verzonken is in een zwarte stenen muur. Voor wie zich liever richt op wat intellectuele hobby’s is er ook een bibliotheek ingericht en maak je geen zorgen: ook hier is een comfortabele bank.

Sushibar

Speciaal voor de eigenaar die van Oosterse invloeden houdt (maar waarschijnlijk dat zelf niet is, want Chinese invloeden combineren met Japanse eigenschappen is vloeken in de Oosterse kerk) is er een sushibar gecreëerd. Aan bakboord staat de bar met speciale hoge krukken en het kenmerkende treintje. Daarnaast is er een extra restaurant met normale ronde tafels.

Bodem van zwembad is plafond.

Na afloop kan er een drankje gedronken worden in de grote salon met open haard en piano. Het plafond is een meesterwerk van hoge glazen dakramen, die de bodem van het zwembad weergeven. Vanuit je luie stoel kun je dus zwemmende mensen gadeslaan. Als dat net bevalt zijn er nog megatelevisieschermen aan de muur geïnstalleerd waarop je honderden kanalen vanuit de hele wereld kunt ontvangen.

Het hoofddek is verder ingericht met de vier gastenverblijven. Dit zijn niet zomaar hutten, maar ware VIP-suites. Iedere kamer heeft extra grote ramen in plaats van de conventionele patrijsporten. De kamers zijn afgewerkt met gewassen teak, elegante Chinese galakte plafonds, zwarte pianolakdetails en luxe zwart marmer. De meubels zijn uiteraard bekleed met extreem duur leer.

De eigenaar zelf slapt in een appartement met een bibliotheek, studeerkamer, eigen toiletten, een inloopkast, een super-de-luxe badkamer en een kingsizebed met uitzicht op zee.

Bemanning

De bemanningsleden hebben een eigen ruimte op het dek met een eigen tv-kamer, een rustruimte en opslagplaatsen. De bemanning heeft eigen werkkamers, waarbij ze onderhoudsklussen kunnen uitvoeren zonder de gasten te storen. Ook kunnen zij het schip betreden en verlaten zonder in de weg te lopen van de gasten. Dit dek heeft ook een professionele kombuis ontworpen door een team van yachts’Chef, een gerenommeerde Italiaanse restaurateur.

Technische gegevens

Afmetingen
Lengte Over Alles. : 69,30 meter (228 voet)
Breedte over Alles: 11,60 meter (38 voet)
Diepgang: 3,38 meter (11 voet, 1 Inch )
Gewicht: 1400 GT
Type Romp: Twin Propeller Motor Yacht
Indeling : Dual klasse RINA / Lloyd ‘ s ( MCA LYC2 )
Rompmateriaal : Hoge weerstand staal
Opbouw : Aluminium
Project Engineer : Ruggiero S.r.l. (Genova )
Externe Ontwerper: Francesco Paszkowski
Max . snelheid (1/ 2 belasting ) : 16,5 knopen
Bereik van 12,5 knopen : > 5.000 Nm
Brandstof: 160.000 liter
Water : 37.000 liter
Motoren
Belangrijkste motoren : 2 x Caterpillar 3516B
Maximaal vermogen : 2 x 1.825 kW [ 2 x 2.480 pk] Propellers : vaste schroeven
Generatoren : Northern Lights , 2 x 230 kW
+ 1 x 155 kW + Emergency gen .
Boegschroef : VT Najade , Elektrische aandrijving 200 kW
Stabilisatiesysteem : VT Najade , vier vinnen , voor anker .

Tessa HeerschopZien: 69 meter lang superjacht met eigen sushibar en discotheek

Reageer