Fotoreportage: Eerste keer Sail Giethoorn met 200 platbodems

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Sail Giethoorn verschilt van de meeste nautische festivals, omdat het een luxe uitstraling heeft. De doelgroep zijn mensen die houden van een tweede huis, een dure auto én een bootje. Dus niet sleepbootfans, zeilfanaten of fanatieke hobbyisten. Maar dat maakt het er niet minder leuk om, want juist de standjes met luxe handgemaakte producten uit Nederland zorgen voor een welkome afwisseling van de gebruikelijke standjes met shanty-koren, scheepsbenodigdheden en biertenten.

Platbodems

De meeste platbodems zijn van klein formaat, maar wel authentiek en historisch. Zo zien we schouwen, tjalken, aken, punters en kruisers in alle mogelijke formaten, leeftijden en prijsklassen. Omdat alle schepen versierd zijn met vlaggetjes, geeft het hele festival een vrolijk gevoel. Veel schippers zijn in voor een praatje en vertellen je enthousiast over hun schip. Natuurlijk is net hun bootje uniek en onvervangbaar en zou er eigenlijk een heel tijdschrift aan gewijd moeten worden.

Gratis varen

De entree van Sail Giethoorn is 7,50 euro, maar dan mag je vervolgens wel gratis meevaren met de rondvaartboten. De gebruikelijke kleine rondvaartboten van Giethoorn gaan de oude stad binnen en varen een mooie route door het Venetië van het Noorden. Het grote witte rondvaartschip van Rederij van der Zweep vaart naar de zeilwedstrijden op de Beulakerwijde. Aan het eind van de dag is het rustig op het water, maar het blijft niettemin een hele mooie tocht door de ongerepte natuur rondom Giethoorn.

Sail Giethoorn

Sail Giethoorn werd dit keer voor de eerste keer georganiseerd, de bedoeling is dat over vier jaar wederom een festival plaatsvindt. Het huidige terrein is echter bestemd voor de bouw van vakantiewoningen, dus het is de vraag waar het nautische evenement dan georganiseerd wordt.

Sfeer

Sail Giethoorn is zoals gezegd een klein festival, dat met de naam Sail zich net iets groter voordoet dan het in werkelijkheid is. Maar dankzij de gratis boottochten is het zeker een bezoekje waard. De vele houten boten, de heerlijke markt met streekproducten, de kunstschilders die ter plekke schilderijen maken van de schepen en de laagdrempeligheid maken dit een leuk evenement voor mensen die niet alleen van boten, maar ook gewoon een leuk dagje uit houden.

Tessa HeerschopFotoreportage: Eerste keer Sail Giethoorn met 200 platbodems

Reageer