Vanaf dit luxe superjacht bekijkt Leonardo Dicaprio het WK in Rio

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Leonardo Dicaprio (39) komt uit de VS en laatst is gebleken uit onderzoek dat 80% van de Amerikanen denkt dat hun land het WK gaat winnen. Wellicht moet iemand ze even uitleggen wat voetbal precies inhoudt? En dat je er geen wapens bij mag gebruiken om te winnen? Dicaprio wilde echter meteen naar Rio de Janeiro om de overwinning van zijn land te zien en verblijft nu dus op het superjacht Topaz. De Verenigde Staten spelen morgen tegen Ghana om middernacht Nederlandse tijd, dus dat zal hij niet zien. De volgende wedstrijd van Amerika is pas maandag 23 juni tegen Portugal.

Superjacht Topaz

Topaz is naar verluidt 400 miljoen euro waard. Het superjacht lag in april nog in New York, toen Leonardo een feest gaf met Jamie Foxx en Orlando Bloom voor 100 gasten aan boord. Afgelopen week voer het superjacht de haven van Rio binnen, maar Dicaprio komt woensdag pas met zijn vrienden aan boord. Het is niet bekend of hij de charterprijs van 300.000 euro per week betaalt, of dat hij gratis aan boord mag verblijven. Het schip zal vooral voor de kust varen, om de hoge havenkosten te vermijden en privacy voor haar gasten te garanderen.

Custom Built

Topaz is custom built en met 147 meter lengte één van de grootste privéjachten ter wereld. Het jacht werd in 2012 opgeleverd bij Lürssen Yachts in het Duitse Bremen. Lürssen in één van de grootste superjachtbouwers in de wereld en is gespecialiseerd in langere luxeschepen.

Rijke eigenaar van Topaz

HH Sjeik Mansour bin Zayed bin Zayed Al Nahyan is de eigenaar van het schip en de halfbroer van de president van de Verenigde Arabische Emiraten Sjeik Mansour bin Zayed bin Zayed Al Nahyan. Beiden verkregen hun kapitaal uit erfenissen, maar zijn daarnaast grootaandeelhouders van Virgin Galactic, Daimler en Sky News Arabia. Mansour is daarnaast eigenaar van de Manchester City Football Club en de voorzitter van de Emirates Horse Racing Authority. Of de rijke eigenaren zelf ook nog even langskomen aan boord is niet bekend. Je zou verwachten dat iemand die een eigen voetbalclub in handen heeft wel even komt kijken naar het WK, maar met miljardairs weet je nooit wat hun interesses werkelijk zijn.

Luxe aan boord

Het superjacht heeft drie zwembaden, een sportschool (Tip: Gebruik de gym weer eens een keer Leo in plaats van de lift aan boord), een jacuzzi en een bioscoop. Daarnaast kunnen de gasten aan boord gebracht worden met de privé helikopter of met een van de tenders. Wanneer het schip voor de kust van Rio de Janeiro ligt, zal ze opvallen door de onderwaterbelichting, die ervoor zorgt dat er een kunstmatige gloed om het superjacht heen hangt.

Leonardo kan twaalf gasten laten overnachten aan boord, die in de watten worden gelegd door tien vaste bemanningsleden. Het interieur is ontworpen door Terrence Disdale. Daarnaast kunnen er natuurlijk een aparte chefkok, masseur of dj worden ingevlogen voor een feestje aan boord.

Motor

Topaz heft twee Pielstick dieselmotoren aan boord met ieder een vermogen van 7990 pk. Met deze motoren behaalt het superjacht een topsnelheid van 25,5 knopen, wat enorm snel is voor zo’n groot jacht. De kruissnelheid is niet veel langzamer en ligt op 22,9 knopen.  In de machinekamer staan een shaft generator, een noodgenerator op diesel en twee gewone diesel generatoren. Het schip is uitgerust met stabilisators, zodat ze niet al te hard beweegt tijdens het varen.

Technische details Topaz

Type: motorjacht
Staal met aluminium opbouw
Tonnage: 11,589 Gt
Verplaatsing: 900 DWT
Lengte: 147 m (482 ft)
Breedte: 21.50 m (70.5 ft)
Diepgang: 5,50 m (18,0 ft)

Tessa HeerschopVanaf dit luxe superjacht bekijkt Leonardo Dicaprio het WK in Rio

Reageer