Unieke Porsche speedboot racet met 128 km/u over het Nederlandse water

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Wilfried Rottier vond de boot in 2012 in Drachten en kocht deze originele Porsche Kineo met twee Mercruiser motoren zonder al te veel na te denken. Hij zou haar persoonlijk gaan restaureren en omtoveren tot een geweldige speedboot. Een project dat maar liefst twee jaar duurde, maar dan heb je ook wat.

Restauratie

Rottier besloot alleen originele onderdelen te gebruiken bij de intensieve restauratie. Hij riep de hulp in van het bedrijf Ship Install, dat op zoek ging naar originele onderdelen. Na een aantal maanden zoeken, ja het duurt allemaal langer dan verwacht, blijkt dat alle onderdelen verkrijgbaar zijn en kan de restauratie van start. De planning van Rottier lag op zes maanden, dit werden er twinitg…

Capaciteiten

De gerestaureerde Porsche Kineo behaalt een topsnelheid van 128 km/per uur. Het design is geïnspireerd op dolfijnen en de aerodynamica van deze prachtige dieren. De boot meet bijna negen meter en is zo ontworpen dat ze makkelijk planeert. In principe is dit een geweldige boot met een superdesign, alleen was de originele vraagprijs net iets te hoog, zelfs voor miljonairs.

Achtergrond

Porsche ontwikkelde vanaf eind jaren ’80 een speedboot speciaal voor het hogere segment. Drie jaar later werd de Porsche Kineo 27’ Powerboat officieel gelanceerd. De verwachtingen waren hoog gespannen toen de nieuwe moderne speedboot in 1993 werd gepresenteerd op Boot Düsseldorf.Helaas volgde geen enkele order. 

Te duur

De productiekosten zijn dermate hoog dat  de verkoopprijs ver boven ieders budget en interesse ligt. Porsche heeft maar liefst 4 miljoen dollar geïnvesteerd in de productie van slechts drie boten. Nog even neemt een Nederlandse importeur het voortouw om het project voort te zetten maar ook dat mislukt en niet veel later trekt Porsche Design de stekker uit het gehele project.

Te koop

Na twintig maanden restaureren is voor Rottier de lol er al weer af. Hij heeft de boot te koop gezet voor 399.000 euro. Dat is een stuk minder dan de originele bouwprijs, maar nog steeds een enorm bedrag. Voor dat geld heb je dan wel een unieke boot van Porsche die het snelst vaart van iedereen.

Technische details

Gebouwd in 1990 (ontwerp 1987)

Vorm: Glider, snel planeren

Besturing: Dubbele Heck Drive

Lengte: 28.5 voet = 8,69 meter

Breedte: 8,0 voet = 2,45 meter

Diepgang: 36 inch = 0,91 meter

Gewicht: 2,800 kg

Motoren: Mercruiser MAG 454 7,4 liter V8

Vermogen: Twin 270 Kw = 724 pk totaal

Drivers: Mercruiser Bravo One met trim

Brandstof: Benzine ongelood 145 liter = 550 liter

Snelheid: 69 nautische mijl = 128 kilometer per uur

Tessa HeerschopUnieke Porsche speedboot racet met 128 km/u over het Nederlandse water

Reageer