Wat is mooier: De Witte of de Zwarte zwaan als superjacht?

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Zwarte Zwaan Superjacht

Het Zwarte Zwaan superjacht is ontworpen door Timur Bozca, een Italiaanse ontwerper die zich specialiseert in jachten en dure auto’s.

De Zwarte Zwaan meet maar liefst 70 meter en lijkt eigenlijk meer op een kwade haai, dan een elegante zwaan. Op het achterdek zit geen kleine jacuzzi, maar een gigantisch zwembad waar de eigenaar kan genieten van een panoramisch uitzicht over zee, terwijl hij zijn dagelijkse baantjes trekt.

Opvallend is dat het superjacht balkons aan de zijkant heeft. Normaal gesproken zit er een groot zonnedek op het voordek, maar dit jacht heeft zo’n scherpe neus, dat daar geen ruimte voor is. Om toch wat buitenruimte te creëren koos Timur Bozca voor balkons die aan de hutten grenzen.

Wie het zwarte luxejacht ziet, valt het meteen op dat er een gigantische helikopter op het dak staat. Het helikopterplatform is meestal discreet weggewerkt op een superjacht, maar hier pronkt de vliegende taxi als een kroon op het dak van het schip.

Het interieur is minimalistisch en gelukkig niet zwart, maar met gelakt hout afgewerkt. Het jacht is niet geschikt voor een familie, maar een soort patservaartuig voor rijke russen. De zwarte zwaan valt op, maar of iedereen even gecharmeerd zal zijn van dit duistere schip is maar de vraag. Wellicht is ze geschikt als superjacht van een schurk in de volgende James Bond film?

Witte Zwaan Superjacht

Het Witte Zwaan superjacht is ontworpen door Vasily Vasilievich, een rijke Rus die zich sindskort ook toelegt op het ontwerpen van superjachten. Gewoon als hobby, omdat het kan. Hij showt zijn modellen echter niet alleen op internet, zoals een gewone ziel zou doen, nee hij pronkt er aankomende Monaco Yacht Show mee. Een stand kost duizenden euro’s op die beurs, maar dat maakt de miljardair natuurlijk niks uit.

De Witte Zwaan is precies het jacht zoals je door de naam zou verwachten. Het schip is wit, ziet eruit als een zwaan en vaart met een rustig tempo over zee. In de hals van de zwaan zit een opvallende trap, waarmee gasten omhoog gebracht worden naar het restaurant. Vanaf daar hebben ze een geweldig uitzicht over zee, terwijl ze genieten van wat kaviaar bij het ontbijt.

Op het bovendek is ruimte gemaakt voor een zwembad. De zijkanten van het superjacht zorgen ervoor dat de zwemmers privacy hebben en dus ook kunnen skinnydippen, als ze daar zin in hebben.

De Witte Zwaan heeft vier dekken aan de oppervlakte, waarvan de zijkanten ramen hebben van het plafond tot de vloer. Hierdoor is er binnen veel licht en een ruimtelijke inrichting mogelijk.

Het helikopterplatform zit op de staart van het schip. Op de originele ontwerpfoto’s lijkt het alsof het platform scheef staat, wat natuurlijk niet zo handig is als je komt landen. Maar goed, dit is pas het concept, het uiteindelijke superjacht zal er vast een oplossing voor vinden. Als dit superjacht ooit besteld wordt.

De Witte Zwaan is niet zo elegant als je zou verwachten. Het superjacht zorgt voor veel publiciteit en aandacht, maar de afwerking had wel wat eleganter gemogen. Zeker als je bedenkt dat de Witte Zwaan ook doet denken aan het Zwanenmeerballet. Je kunt het superjacht niet vergelijken met een elegante balletdanseres en dat is jammer.

Een voordeel van het superjacht is wel dat ze nauwelijks diepgang heeft. De platbodem kan dus ook in ondiep water aanmeren. Een superjacht voor op de Wadden, zo bekeken, is het eigenlijk best een prima jacht!

 

 

Tessa HeerschopWat is mooier: De Witte of de Zwarte zwaan als superjacht?

Reageer