Zeilmakerij zoekt vakkrachten in vrouwenbajes

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

Terwijl het gevangeniswezen gebukt gaat onder stevige bezuinigingen, profiteert het ook van een belangrijke globale trend: de terugkomst van de maakindustie van Azie naar Nederland.  Bootzeil produceert haar productie maatzeilen al zes jaar in Chungshu, China en heeft nu een deel naar devrouwengevangenis in Nieuwersluis overgebracht.  

Het is spannend bij de vrouwen
“De eerste keer was het best spannend” geeft Bootzeil ontwerper en oprichter Michiel Stokman toe.
Uitleg geven aan 25 gedetineerde vrouwen is niet iets wat dagelijkse routine is. “Inmiddels zijn we kind aan huis, de productiesnelheid neemt stap voor stap toe.”
Dekzeilontwerper Stokman zocht naar een locale, flexibele locatie.  Dichtbij de klant, tussen het maatwerk en productiewerk in.  De meest gemotiveerde dames mogen meedoen. Ze krijgen voor deze inzet veel begeleiding. Gedurende twee dagen per week geeft een ervare zeilenmaakter les aan de dames. Of het voor Bootzeil financieel aantrekkelijk is, is nog onbekend. De vrouwen krijgen voor elk product betaald en de productie is nog inefficient.

De toekomst van de vrouwengevangenis
Een belangrijke innovatie die Bootzeil recent maakte, zorgde ervoor dat de productie van ‘basiszeilen’  eenvoudiger gemaakt kan worden. De technologie van complexe zeilmakerij in massa productie is in Nederland niet meer aanwezig. Stokman “Door te innoveren op het product, konden we de productie vereenvoudigen en hiermee konden we terug naar Nederland” Bootzeil krijgt vaak de vraag of in China de zeilen door kinderen worden gemaakt. Dit is een misvatting. Juist in China zijn de getrainde mensen aanwezig om hoge kwaliteit te produceren.

Deze winter al dekzeilen gemaakt door de gevangenis
Op dit moment rollen de grote winterdekzeilen voor motorjachten en zeiljachten al van de ‘lopendeband’. Grote lappen van soms wel 15 meter lang. “Het vraagt veel kennis en toeweiding van de dames” aldus Stokman.  “Het echte maatwerk vindt in het Bootzeil atelier plaats, en ook daar kunnen de gedetineerde  naar toegroeien indien zij dat willen en kunnen”.  Stokman zegt niet bang te zijn voor diefstal of geweld in het atelier. “We hebben hier goed over nagedacht, in de praktijk gebeurt eerder het tegenovergestelde: de dankbaarheid voor het geven van kansen is zeer groot”.

Opleiden
Normaal moeten gedetineerden werken de spreekwoordelijk wasknijpers maken bijvoorbeeld. Hier is dat anders: Bootzeil betaald marktconform voor elk product en geeft begeleiding en opleiding. De droom van Bootzeil en Nieuwersluis is om de vrouwen in drie stappen op te leiden. Stap 1 is leren werken op de productielijn van Bootzeil in de gevangenis met opleiding. Stap 2 in de laatste fase van detentie gaan de vrouwen op ‘buitenstage’ bij het Bootzeil atelier in Haarlem.  Stap 3 is met een diploma, werkritme en goede mentaliteit de arbeidsmarkt op.  Dit traject wordt begeleid door Kracht van Geluk BV. Een bijzonder detacheringsbureau met dromen.

Tessa HeerschopZeilmakerij zoekt vakkrachten in vrouwenbajes

Reageer