Koning Willem per boot naar Hiswa te Water

In Coverstory by Tessa HeerschopReageer

De bemanning haastte zich om een loopplank te plaatsen, maar dat hoefde niet van de Koning: “Je moet weleens risico nemen”, zei hij met een glimlach. Aan de steiger vanwaar hij naar het nieuwe Nautich Centrum Amsterdam liep, lagen opvallend veel boten met een Koninklijke naam, zoals de sloep Amalia en de motorboot Maxima van Linssen yachts. Onderweg merkte de Koning op dat de stoet erg veel haast had: “Het gaat te snel, ik wil de boten even bekijken.”

1,5 miljard euro

Voorzitter Ezinga van de Hiswa Vereniging hield een officieel praatje, waarbij hij het belang van de watersportbranche voor de Nederlandse economie benadrukte. “Er gaat per jaar 1,5 miljard euro in deze branche om.” Ook verklapte hij dat de Hiswa hoopt van de NDSM-locatie een “water-experience” te maken. “Er zijn gesprekken gaande met sponsors om hier meer activiteiten te realiseren.”

Galgenput

De komische noot kwam van loco-burgemeester Freek Ossel van Amsterdam. Hij vertelde wat over de geschiedenis van het NDSM-eiland, dat vroeger een executieplaats voor veroordeelden was. “Dit is een bijzondere plek, want het is van een doodse galgenput getransformeerd naar een levendig nautisch centrum. Eind 18de eeuw bliezen mensen hier hun laatste adem uit, terwijl de wind nu in de zeilen blaast. Toen was de boodschap: Blijf hier weg. Nu is het: Bezoeker, u bent welkom. Blijf nog even hangen.” ,

Bootjes kijken

Met een glas champagne en het luiden van een scheepsbel door Koning Willem-Alexander werd de Hiswa te water officieel geopend. Hierna ging hij met wat bodyguards nog even de beurs over, zonder pers om hem heen. Om te doen waar iedere bezoeker voor komt: Lekker bootjes kijken.

De Hiswa te Water is van dinsdag 3 tot en met zondag 8 september 2013, dagelijks geopend 11.00 tot 19.00 uur op de NDSM-werf in Amsterdam.

Tessa HeerschopKoning Willem per boot naar Hiswa te Water

Reageer