Turks superjacht voor ‘slechts’ 19,19 miljoen euro te koop

In Coverstory, Superjachten by Tessa HeerschopReageer

Op de show liggen meer boten te koop die gloednieuw zijn, omdat veel miljonairs en miljardairs het een leuke investering vinden om zelf een superjacht te ontwerpen. Ze denken mee over de inrichting, het design en de kunst aan boord en zien het bootje als een project. Zodra ze te water is gelaten, zal de opdrachtgever er heus wel een weekje mee varen, maar het superjacht gaat wel direct in de verkoop. Op die manier wordt winst maken met plezier gecombineerd.

Karia is zoals gezegd een custom built boot, gebouwd bij RMK Marine in Istanboel. Het ontwerp komt van Ron Holland. “Het schip moest een ‘Asian theme’ krijgen”, vertelt manager Rick van de Wetering van RMK Marine. “Er is veel gewerkt met donker wengehout en Indisch zijde als versiering.”

Slaapkamers

De slaapkamers aan boord vallen op, want ze zijn op drie manieren in te richten. Er kan een stapelbed worden getoverd uit de muur voor kinderen, een tweepersoons kingsizebed opklapbed uit de muur als Viproom en wanneer de bedden verborgen zijn, wordt een bureau neergezet om aan te werken. Je kunt dus naar gelang je gasten de kamers inrichten aan boord.

Lange reizen

Aan boord hangt een huiselijke sfeer, waarvoor gekozen is zodat de gasten langere reizen kunnen maken met het superjacht. Bij sommige jachten is de keuken heel sec ingericht, zodat de kok aan boord zijn ding kan doen en verder afgeschermd blijft van de gasten. Niet aan boord van de Karia, hier zijn ook gasten welkom in de gezellig ingerichte keuken.

Crew

Maar de crew heeft wel degelijk wat privacy aan boord. Op het lowerdek is een mess ingericht voor 9 crew bemanning. Ze hebben allen een eigen tv+audioset boven hun bed hangen. De hutten zijn klein en men slaapt met 2 à 3 personen, maar in vergelijking met andere superjachten, waarbij de bemanning soms in een gangkast van de tendergarage slaapt, is dit vrij goed ingericht. Uiteindelijk wil je natuurlijk een vrolijke en goed uitgeruste bemanning aan boord, dus fijn dat de opdrachtgever ook aan hun welzijn heeft gedacht.

Eigenaarshut

De slaapkamers van de gasten en eigenaar zijn 2,20 meter hoog. Bij de eigenaarshut valt in eerste instantie op dat de badkamer vrij simpel is. Er zit dan wel een ingebouwde televisie in de spiegel en de douchekop is groter dan een leeuwenkop, maar het is in principe een vrij kleine badkamer. Maar dan komt het: Dit is de opfriskamer van de man. Even verderop zit de badkamer van de vrouw, met een bad, een inloopkast en diverse spiegels, kastjes en versieringen. Wederom chapeau voor de ontwerper, dat hij voor de man een megatelevisie ophangt in de slaapkamer voor de man (er kan zelfs een bioscoopscherm uit het plafond worden neergelaten) en de vrouw tevreden stelt met een inloopkast ter grote van een kleine studentenkamer.

Superjacht charteren

De Karia ligt te koop, maar zal tot die tijd de chartermarkt ingaan. Het eigenaarsgedeelte kan daarom afgesloten worden van de rest van het schip. Maar er is dan gelukkig wel een tweede trap voor de gasten naar het upperdek, waar een jacuzzi voor acht personen hen opwacht. De serveerder achter de bar, hoeft niet voor de hapjes twee dekken naar beneden, want er zit een liftje vanuit de keuken naar de bar van het upperdek. Een ijsmaker zorgt voor een Whiskey on the rocks, terwijl je vanuit een luie stoel naar de televisie kijkt, waarop je bijvoorbeeld de foto’s van het duiken kunt laten zien. Want  aan boord is natuurlijk een SCUBA-diving set aanwezig, evenals een tender die je naar de mooiste plekjes brengt die wellicht te ondiep zijn voor het jacht.

Opvouwbaar vliegtuig

De tenders liggen in het voordek. Met een kraan, die 2,5 ton op 9 meter kan pakken, worden ze van boord gelift. Rick verklapt dat er binnenkort een opbouwbaar vliegtuig aan boord wordt gehesen voor een klant. Een opvouwbaar vliegtuig?! Hij kan me er niet meer over vertellen, maar het wekt de nieuwsgierigheid enorm. Het zou gaan om een zogeheten Lisa Airplane. Nu hadden we al onderzeeërs, Porsches en helikopters aan boord van superjachten gezien, maar dit is nieuw.

Genot

Het superjacht Karia mag dan wel de helft van de prijs kosten als een schip dat in Nederland wordt gebouwd, ze doet zeker niet onder voor haar Westerse concurrenten. Ondanks haar 45 meter, doet ze gezellig en comfortabel aan. Een weekje op vakantie met dit schip, moet echt een genot zijn. Het lijkt bijna alsof 19 miljoen euro een koopje is, dat je niet mag missen. Maar dat wordt toch nog even sparen voor deze journalist…

Tessa HeerschopTurks superjacht voor ‘slechts’ 19,19 miljoen euro te koop

Reageer