Duitsland verliest 5000 bootbezitters per jaar

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

De gemiddelde leeftijd van een bootkoper in Europa is 58 jaar. Op zich wel logisch, als je bedenkt dat een boot bezitten niet goedkoop is. Maar het probleem hierbij is, dat jongeren de watersport verleren. Per jaar zijn er 7000 minder botenbezitters in Duitsland, dit komt door overlijden en de verkoop van boten. Er komen er 2000 per jaar bij, het land verliest dus netto 5000 booteigenaren.

“De middenstand heeft het nog zwaar”, vertelt directeur Goetz-Ulf Jungmichel van Boot Düsseldorf. “De markt zit inmiddels overvol met tweedehands boten en het prijsniveau is dramatisch gezakt. Het prijsverschil tussen tweedehands en nieuwe boten is enorm hoog. Het is dus moeilijk om jongeren over te halen een nieuwe boot te kopen.”

De zeer goede zomer dit jaar heeft voor een opleving gezorgd en ook de afschaffing van het verplicht vaarbewijs voor 15pk motoren zorgt ervoor dat meer jongeren een boot kopen. Met jongeren wordt dus mensen onder de 58 jaar bedoeld, dus het is vrij relatief. “De dealers verkopen het liefste een boot aan iemand die al eigenaar is. Want die doet niet moeilijk en weet wat hij wil. Maar we moeten ook de koper van morgen interesseren en nieuwe onervaren mensen binnenhalen.”

Boot Düsseldorf wordt van 18 t/m 26 januari georganiseerd in meer dan 18 hallen. Het is de grootste indoor botenbeurs van Europa. 

Tessa HeerschopDuitsland verliest 5000 bootbezitters per jaar

Reageer