Winnaar Simeon Tienpont krijgt eindelijk media-aandacht die hij verdient

In Coverstory, Zeilboten by Tessa HeerschopReageer

De America’s cup, waarbij team Oracle Team USA met Simeon Tienpont won, is het oudste sportevenement ter wereld. Toch kreeg de zeilwedstrijd tot voor kort maar weinig media-aandacht in Nederland omdat er relatief weinig Nederlanders meevaren. Tienpont: “Meer dan 8,5 miljoen mensen hebben online live de wedstrijden gevolgd. Ik denk dat de Nederlandse pers een inschattingsfout heeft gemaakt, door de America’s cup niet live uit te zenden. Het is een spectaculaire catamaranwedstrijd die al wel op sociale media en internet wordt opgepakt. Nadat ik met mijn team had gewonnen was er opeens wel veel aandacht, dat was wel opvallend.”

Geen professioneel zeiler

Simeon Tienpont komt uit een sportief gezin, waarbij vader ook fanatiek zeilde. Hij begon als kind in een optimistje, maar voer al snel met grotere zeilboten. Toch was het niet zijn droom om professioneel zeiler te worden. “Ik zeilde altijd al op zee, maar ik had niet de ambitie om professional te worden.” Hij volgde eerst de studie scheepsbouwkunde en begon toen aan zijn tweede studie economie. Tijdens die studie voer hij de Volvo Ocean Race in 2005/2006. Daarna ging het snel met zijn carrière als zeiler en in 2010 zeilde hij voor de eerste keer mee in de America’s Cup, die zijn team won.

Nationaliteiten

De teams worden gevormd uit topsporters van verschillende nationaliteiten en zien elkaar iedere dag. “Het team met de meeste nationaliteiten wint meestal, maar het is wel moeilijk samenwerken met zoveel ego’s. Aan de andere kant is er enorm veel creativiteit in zo’n team”, aldus Simeon. “Nederlanders zijn recht door zee, praktisch en politieke barrières gelden niet. We kunnen makkelijk samenwerken, maar we zijn wel confronterend voor andere nationaliteiten. Het is goed dat we zo direct zijn, maar niet altijd.”

Diskwalificatie

In zijn team zat dit jaar ook de Nederlander Dirk de Ridder, welke een week voor de wedstrijd werd gediskwalificeerd. Hij zou opdracht gegeven hebben om extra gewicht aan de wedstrijdboot toe te voegen, iets wat verboden is. “De maatregel hem te schorsen was veel te zwaar”, aldus Tienpont. “Hij hoort bij het team en is als trimmer ontzettend belangrijk. Hij is ook niet uit het team nu en vaart volgende keer gewoon weer mee, maar het was wel erg bepalend dat hij afgelopen wedstrijd niet meevoer. De jury zal zijn reden wel gehad hebben, maar voor ons en de buitenwereld was het onbegrijpelijk.

Geen VOR

Simeon Tienpont woont samen met zijn Spaanse vriendin in Valencia. Tijdens de voorbereidingen voor de America’s cup reist ze mee naar Amerika. “Ik probeer iedere dag op tijd thuis te zijn voor het eten.” Wellicht dat hij daarom nog een keer de Volvo Ocean Race zeilen niet meer ziet zitten. “Het zou leuk zijn als Nederland met een team meedoet, maar ik vind 37.000 mijl wel erg lang om een natte neus te halen. Het is echt een hele zware race.”

Transfer

Op dit moment doet Tienpont het rustig aan, net als bij het voetbal is er een transferperiode. Hij kijkt de kat uit de boom. “Ik heb geen haast om een nieuw team te vinden. De scouts azen op de beste sporters en ik ben wereldwijd nu bekend. Ik wacht op een goed aanbod.” Overigens denkt hij niet dat Nederland gaat meedoen met een eigen boot. “Een eigen team is te duur in de America’s cup, daar zijn niet genoeg sponsoren voor. Maar dat is wel jammer, want Nederland heeft een belangrijke positie op maritiem gebied. We moeten er aan wennen dat we in de top van de wereld staan als het gaat om jachtbouw en zeilen. Voor een jachtclub is het wellicht best bereikbaar om in de komende twaalf jaar een team op te zetten, maar dan moeten we wel verzinnen hoe we het commercieel kunnen exploiteren. Wie weet kan ik daar bij helpen.”

Tessa HeerschopWinnaar Simeon Tienpont krijgt eindelijk media-aandacht die hij verdient

Reageer