Formule 1 met powerboaten in Qatar

In Coverstory, Motorboten by Tessa HeerschopReageer

Duitser Fabian kalsow vaart mee met de Formule 1 met powerboaten en staat op Boot Düsseldorf om mensen enthousiast te maken voor dit evenement. Tevens staat zijn showboat te koop voor ‘slechts’ 62.000 euro inclusief trailer.

Kalsow begon in 2000 met de ADAC Formuleraces in Duitsland met slechts 40pk. Hij won direct de competitie en stapte in 2004 over naar de Formule 3 om vanaf 2005 zich een professioneel F1-coureur te noemen. Een jaar later won hij de World Championships.

De laatste drie jaar voer hij niet meer en was hij voornamelijk bezig met promotie en budget verzamelen. Maar dit jaar in maart doet hij weer mee. De powerboat, die tot 200km per uur kan behalen, is per vliegtuig al op transport naar Doha. “We gebruikten in Europa een tweepersoons powerboat om de sport te promoten. Maar in een echte raceboat is er slechts plek voor één persoon. Omdat we geld nodig hebben, gaat de showboat van de hand”, aldus Fabian.

De custom made boot is uniek. De boot trekt met 400 pk op van 0 tot 100 k/m per uur in slechts vier seconden. Een Mercury Racing motor van 2,5 liter en 6 cilinders zorgt voor deze kracht. Met één persoon aan boord haalt de boot 200 km per uur, met zijn tweetjes haalt het racemonster 186 km/per uur. De racewagen te water is 6,3 meter lang, twee meter breed en weegt slechts 500kg. “Je kunt alleen varen op rustig water. Er mogen niet te veel golven zijn, want dan wordt het gevaarlijk.”

De coureur hoopt dat een liefhebber de boot koopt en er voorzichtig mee is. “Het is echt een snelle boot, je moet niet zomaar ermee gaan varen.”

De Formule 1 in Qatar was in de jaren ’90 nog te zien op Eurosport. In Italië zendt Sky de wedstrijden live uit en ook in China kunnen liefhebbers live meekijken. Helaas doet er geen Nederlands team mee aan de F1-wedstrijden.

De boot en Fabian Kalsow zijn nog tot en met zondag 28 januari op Boot Düsseldorf.

Tessa HeerschopFormule 1 met powerboaten in Qatar

Reageer